Постоянна мярка за тримата замесени в трафик на мигранти и задържани край Славяново

28.07.2023 11:53

На 26.07.2023 година Районен съд – град Плевен е сезиран с искания от Районна прокуратура-Плевен по реда на чл.64, ал.1 от НПК да бъдат взети мерки за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на три лица за трафик на тридесет и двама афганистански граждани.

Дежурен съдия от Районен съд – Плевен е приел, че от събраните в досъдебното производство доказателства се установява, че обвиняемите Н.Н.Г. и Х.Я.Х. противозаконно подпомагали, чрез уведомяване за наличието на полицейски служители по маршрута, по който се транспортират гражданите на Ислямска Република, а обвиняемият С.Н.А. противозаконно подпомагал, чрез осигуряване на транспорт на тридесет и двамата чуждестранни граждани на Ислямска Република Афганистан, да преминат в пределите на Република България, в нарушение на закона, без да притежават редовни паспорти или заместващи ги документи за пътуване, както и съответната виза, като е използвал МПС. Съдът е счел, че от събраните доказателства по несъмнен начин се установява, че чрез поставянето на чуждестранните граждани в затворената задна част на товарния автомобил, заключена от външната страна с катинар, на практика са застрашени в голяма степен здравето и живота им. Всички тези обстоятелства според първоинстанционния съд са обосновали извода за изключително високата степен на обществена опасност на деянието.

Районен съд – град Плевен е приел, че са налице всички кумулативни предпоставки на чл.63, ал.1 от НПК, като са постановени определения, с които по отношение на обвиняемите Н.Н.Г., Х.Я.Х. и С.Н.А. са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Определенията на съда не са окончателни и подлежат на обжалване пред Плевенски Окръжен съд, като в случай на жалба или протест, делата са насрочени за открито съдебно заседание на 01.08.2023 г. от 14:00 часа.

Това информира Велислава Василева – служител „Връзки с обществеността към Районен съд – град Плевен“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: