Плевенска филхармония и Формация „ГеоМарЧаЛо“ представиха „Пътуване в музиката“ на Sofia Summer Fest 2023

26.07.2023 13:15
Плевенска филхармония и Формация „ГеоМарЧаЛо“ представиха „Пътуване в музиката“ в рамките на  Sofia Summer Fest 2023. Концертът премина през много различни музикални епохи, като програмно сменяше музикалната стилистика. Програмата беше аранжирана от маестро Милтиядов за солисти, симфоничен оркестър и дръм секция. Музикалното изпълнение започна с класическа музика, произведения от романтизма и съвременността и достигна до оркестрови теми от филмова музика и симфони поп-рок произведения.
Цялото съдържание беше свързано със света, живота, творчеството на композиторите, музикалното изкуство във времето и Земята, на която сме всички  ние. Силен емоционален момент, наред с красивото изпълнение на Четвърта част от Симфония № 9 „Из новия свят“ от Дворжак, „Пиано фантазия“ от Уилям Джоузеф, „Либертанго“ от Астор Пиацола, „Паладио“ от Карл Дженкинс, „Кашмир“ от Лед Цепелин, беше и специалната песен с текст в рефрена „… ще намеря смисъл да остана“. „Не съм избягал“, както и „И малко тъга“ бяха изпълнени от големия  Камен Воденичаров, едната песен с поздрав към цялата публика на концерта, другата с лично посвещение в памет на негояия баща Борис Воденичаров. Темата на концерта беше допълнена от специално програмирана мултимедия по идея на Камен Воденичаров, което за пореден път доказа, че преплитането на изкуствата надгражда емоционалното и цялостно преживяване на музикалната програма от публиката чрез всичките ѝ сетива.
Проектът  „Пътуване в музиката“ е вече изпълняван на редица сцени в България, като в началото на годината беше изпълнен и на сцената на   Ondaatje Theatre, Royal Geographical Society в Лондон, по покана на Българския културен институт отново от  „ГеоМарЧаЛо“:  Чавдар Вълков – цигулка и концертмайстор  на Плевенска филхармония,  Лора Табакова – виолончело,  Георги Милтиядов – пианист, диригент и оркестратор на програмата и разказвачът на музикалната приказка  Камен Воденичаров.
Концертът в Sofia Summer Fest беше част от отбелязването на 5 годишнината от създаването на формацията и първи за „ГеоМарЧаЛо“ на софийска сцена. Вечерта завърши с два впечатляващи биса и много аплодисменти, пълен терен със заредени положително хора в публиката и на сцената, и заявка за следваща покана. Организаторът на фестивалния форум г-н Борислав Чучков поздрави Плевенската филхармония и солистите за прекрасното музикално изпълнение и обяви следващите театрални, музикални и филмови вечери в програмата.
„Пътуване в музиката“ е част от  юбилейния 70 годишен сезон на Плевенска филхармония.
Следете предстоящите концерти в официалните страници на културния институт:
снимки: Sofia Summer Fest, Плевенска филхармония
#тагове:

НАЙ-НОВИ: