Областният управител обсъди с представители на мотоклубове отлагането на промени в Наказателния кодекс при ПТП

26.07.2023 7:18

 

Отлагането на промените  в Наказателния кодекс (НК) за пътно-транспортните произшествия (ПТП) означава всеки ден жертви на пътя. Това заяви днес, 25 юли, при срещата си с представители на мотоклубове, областният управител на област Плевен Виолета Иеремиева, на която присъстваха и журналисти. Тя бе свикана, за да се даде гласност на исканията за промяна в Наказателния кодекс при ПТП и бе предизвикана от поредна тежка катастрофа преди дни на пътя Плевен – Ловеч, в която загинаха моторист и неговата спътничка, пометени от пиян шофьор без книжка. Загиналите са близки и приятели на членове на мотоклуба, които, като реакция на случващото се вчера, организираха бдение в памет на загиналите при катастрофи мотористи.

Трагичният повод съвпадна с работата на правната комисия в НС, където в момента се разглеждат промените в НК, касаещи пътно-транспортните произшествия, наказанията и всички, свързани с това въпроси.

Ще се настоява за завишаване размера на наказанията като цяло и на долната граница на наказанията. Като умишлено действие да се счита водач, който е причинил ПТП след нарушаване правилата за движение в случаите, когато в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества и техни аналози; когато без медицински причини лицето откаже да бъде тествано; когато деецът е избягал от местопрестъплението; когато управлява без необходимата правоспособност, която се изисква по закон са сред предложените промени.

Областният управител е на мнение, че още от детската градина трябва да се наблегне с часове по пътна безопасност, с участие на психолози и педагози.

„Превенцията е от особена важност, защото само наказанията няма как да ограничат произшествията“, бе акцентирано по време на срещата от представителите на мотоклубовете в града Божана Костова и Стефан Бояджиев.

В подкрепа на техните искания областният управител ще настоява още за: безопасни пътища и маркировки, поддържане на пътни знаци, целево разпределение и отчетност на средствата по Фонд „Пътна безопасност“, по-бързо задвижване на делата след ПТП чрез създаване на Институт за съдебна експертиза за решаване на определени проблеми.

„Практиката показва, че липсата на вещи лица значително забавя целия съдебен процес“, посочи още областният управител Виолета Иеремиева.

Тя ще настоява за насрочване на извънредно заседание на Правната комисия преди предстоящата ваканция на парламента, след което да бъдат гласувани на второ четене  предложените промени или поне част от тях. Вчера от телевизионния ефир тя призова депутатите за по-висока активност и преди ваканцията си да обсъдят промените, които незабавно да се вкарат в пленарна зала, за да се подложат на гласуване и приемане възможно най-скоро.

От тридесет години г-жа Иеремиева е съпричастна на каузата за безопасно движение по пътищата и проблемите на хората с увреждания. Като гражданин и областен управител тя твърдо и изцяло застава зад поставените проблеми до решаване на поне част от тях.

Исканите промени в НК за ПТП ще бъдат представени от областния управител на всички държавни институции и министерства, имащи отношение към проблема.

Виолета Иеремиева се ангажира да свика спешно заседание на Областна комисия по безопасност на движението, на която да се обсъдят поставените от мотоклубовете въпроси.

531 е броят на жертвите по пътищата у нас само за изминалата 2022 година.  Ранените за същия период са 8422, а регистрираните ПТП – 6609.

Информация и снимка: Областна администрация Плевен, Пресцентър

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: