118 участници и преподаватели в юбилейното издание на Лятна китарна академия – Плевен

22.07.2023 16:51

„В навечерието сме на 10-то юбилейно издание на Лятна китарна академия. Щастливи сме да обявим, че за тазгодишното издание се записаха 118 участници и преподаватели от Австрия, Франция, Италия, Япония, Кипър, Русия. От България ще има участници от Плевен, София, Варна, Русе, Силистра, Пловдив, Бургас, Враца, Горна Оряховица и Костинброд.“, това съобщи за Плевен за Плевен създателят и двигател на инициативата – Николай Михайлов. Организатори на събитието са Сдружение “Изкуството до мен”, читалище “ЛИК-1959” и НУИ “П. Пипков” – Плевен.

„За нас е истинска чест да имаме възможността да посрещнем в Плевен толкова много професионални изпълнители и любители на китарното изкуство.“, коментира още Николай Михайлов.

Тази година основната разлика от другите издания е в начина на структуриране на Академията  – с въвеждането на нови обучителни курсове по импровизация, композиция, практическа хармония, прима виста. За първи път ще има и курс по електрическа китара.

„Това са групови работни занимания, които провеждаме за първи път. С тях целим да подобрим качеството на обучение по китара в България и Европа с дейности, които не са заложени в програмите на музикалните училища или им се обръща по-малко внимание. Инициативата е смела, но преподавателите я приеха с много голям интерес и вълнение. Ще се опитаме да съчетаем полезното с приятното и да предадем на участниците знания, които ще им бъдат полезни и след като завърши изданието на Лятната китарна академия през този година.“, коментира още преподавателят по китара.

Официално, Лятната китарна академия ще бъде открита с концерт в зала „Катя Попова“ на 25 юли от 20.00ч. В него ще участва известният руски китарист Антон Баранов, който свири на специална романтична китара. В откриващия ден ще се изявят още българският китарист Атанас Узунов и неговата съпруга Мия Угура. Двамата живеят и работят в Париж, в консерваторията „Морис Равел“.

За любителите на музикалното изкуство организаторите ще предложат още няколко концерта, като особен интерес се очаква към този, в който ще вземат участие преподавателите от Музикалната академия Георги Димитров – Жожо и Божана Павлова, които живеят и работят в Австрия, както и китаристът Боян Дойчев от Варна. Концертът е на 28 юли от 20.00ч. в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен,

Специално участие ще вземе и плевенският талант Ралица Хайдърска, която е от класа по народно пеене към НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, с преподавател Силвия Хайдърска.

В събота, 29 юли, от 18.00ч. е финалният концерт като в него ще вземат участие всички от Лятната академия със своите ансамблови изпълнения. По традиция ще има и солови концерти, което ще се проведат в петък, също в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: