„Топлофикация Плевен“ реализира поредния зелен проект

17.07.2023 12:42

До края на година се очаква да бъдат въведени в работен режим три нови газови когенератора

SAMSUNG CAMERA PICTURES

„Топлофикация Плевен“ инвестира в нови екологични проекти и в дейности по опазване на околната среда. В изпълнение на поетите ангажименти за осигуряване на надеждно и екологично производство на енергия влагаме средства във въвеждане на нови технологии и чисти горива.“ заяви инж. Йордан Василев, изпълнителен директор на топлофикационното предприятие в Плевен.

По думите му те инвестират не само в подобряване на въздействието върху околната среда, но и в устойчивото развитие на дружеството. Той посочи, че с реализирането на зелените проекти се намаляват въглеродните емисии, което е основната цел на Европейския Зелен пакт.

Изпълнителният директор на „Топлофикация Плевен“ заяви, че до края на годината ще въведат в експлоатация три нови газови когенератора.

„Всеки от трите когенератора е с мощност от 8,7 МВт и с включването им в работен режим общият производствен капацитет на „Топлофикация Плевен“ ще нарасне с 26,1 МВт.“ обясни инж. Василев.

По думите на директора на топлофикационното предприятие внедряването на газовите съоръжения е продължение на вече реализираната инвестиция преди години, а именно въвеждането в експлоатация на газовата турбина, произведена от General Electric. Инж. Василев поясни, че капацитетът ѝ е 32 МВт.

Директорът на дружеството подчерта, че в тяхното предприятие произвеждат електро и топлоенергия от природен газ, при изгарянето на който не се отделят толкова въглеродни емисии, колкото при твърдите изкопаеми горива и продължават да инвестират в модернизация на централата съгласно зелената политика на Европа.

Инж. Йордан Василев заяви, че планират да продължат и занапред да разширяват още повече комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия.

Той увери, че всяко едно енергийно предприятие има важно значение за запазване стабилността на електроенергийната система и е необходимо да се работи за модернизация и удължаване на живота им.

Директорът на „Топлофикация Плевен“ коментира, че преди началото на новия отоплителен сезон ще извършат профилактика и годишен планов ремонт на съоръженията за пренос на топлинна енергия и абонатните станции. Той обясни, че ще отстранят всички амортизирани участъци, за да гарантират сигурно и надеждно отопление и битова гореща вода за клиентите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: