Запалителни свещи за мотоциклет: какво представляват, за какво се използват и кога се сменят

14.07.2023 16:56

Свещите са едни от най-важните компоненти от системата за запалване на двигателя на мотоциклетите.

Те са отговорни за осигуряването на постоянна и достатъчно мощна запалителна искра, която да задейства изгарянето на въздушно – бензиновата смес в цилиндрите на двигателя.

Източник на изображение: freepik.com

Какво представляват запалителните свещи?

Това са сравнително малки, цилиндрични елементи, които са монтирани в горивната глава на двигателя на мотоциклета.

Състоят се най-общо казано от централен електрод, изолатор (изолиращ корпус) и контактен прът, който е свързващото звено между свещта и запалителната система на мотоциклета.

Когато свещта получи електрически сигнал от системата за запалване, тя генерира искра, която запалва гориво – въздушната смес в цилиндъра и двигателя на двуколесното превозно средство може да започне да работи.

Какви функции изпълняват?

Може да се каже, че тези елементи са сърцето на всяко едно превозно средство с бензинов двигател. Без тях двигателя просто няма да може да стартира, колкото и да се опитвате.

В този ред на мисли, основната функция на свещите, както и сами се досещате е да генерират мощна електрическа искра, която да възпламени горивната смес в двигателя на мотоциклета, за да може той да стартира без проблем.

Симптоми, които показват, че свещите на мотоциклета са неизправни

Диагностицирането на неизправни свещи може да е трудна задача, тъй като симптомите, които забелязвате могат да се дължат и на редица други проблеми.

И все пак, има няколко признака, които ясно показват, че е време да обърнете внимание за свещите на вашия мотоциклет:

Мотоциклетът пали неправилно

Ако забележите, че двуколесната машина пали все по-трудно и или прекъсва, когато искате да стартирате двигателя, това е индикация, че е възможно да имате проблем със запалителните свещи.

По-трудното стартиране се получава, когато свещите са износени и не могат да образуват електрическа дъга на върха в правилния момент, което води до нарушения при възпламеняването на сместа, а оттам и на запалването.

Силен шум, излизащ от ауспуха

Силният шум или т. нар. ”обратен удар” се получава, когато свещите произвеждат периодична искра.

Казано иначе, когато в цилиндрите имат горивна смес, но свещта не успее да я възпламени, горивото се изтласква от цилиндрите по време на компресия и изгаря веднага щом удари горещия изпускателен колектор.

И в този момент вие чувате силен шум или “гръм” от ауспуха на мотора си.

Повишен разход на гориво и масло

Ако забележите повишена консумация на гориво или черен дим, излизащ от изпускателната система, това може да бъде резултат от износени свещи, които не могат да изгарят горивото правилно.

Намалена мощност на двигателя

Износените свещи оказват влияние и върху мощността на двигателя и могат да намалят общата производителност на мотоциклета.

В този ред на мисли, ако внезапно мощността на двигателя на намалее, няма да сгрешите, ако погледнете какво е състоянието на свещите.

“Наводнен двигател”

Наводненият двигател е симптом, който показва, че е възможно да имате една или няколко дефектни или износени свещи.

А двигателя се “наводнява”, тъй като горивната камера се пълни с горивна смес, която обаче не изгаря.

Карбураторът или горивният инжектор продължават да доставят правилното съотношение въздух/гориво, но свещта не образува дъга и не може да създаде необходимото горене.

Кога се сменят свещите на мотоциклета?

Дори и свещите на вашата двуколесна машина да не проявяват симптомите, които изброихме по-горе е препоръчително да ги проверявате регулярно и да ги сменяте според препоръките на производителя.

Ако трябва да бъдем малко по-конкретни, то запалителните свещи за мотоциклет обикновено имат живот до 16 000 километра.

Следователно е добре да сменяте вашите на всеки изминати 13 000 – 16 000 километра.

Източник на изображение: freepik.com

Можете ли сами да ги смените?

Смяната им е една от най-лесните дейности по поддръжката на мотоциклета и напълно спокойно можете да се справите и сами.

Това, което трябва да сторите е да отстраните старата свещ с помощта на гаечен ключ в подходящ размер.

След това да почистите добре мястото, да поставите новата свещ и да затегнете добре.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: