В ДГ „Слънце“, град Левски бе проведено събитие за споделяне на успешни практики

05.07.2023 15:24

На 30 юни в ДГ „Слънце“, град Левски се проведе организирано събитие за споделяне на успешни практики, по програма на Мрежата РЕЙН. Програмата за местни и регионални събития на Мрежата за ранно детско развитие в ромската общност (РЕЙН България) е стартирана, координирана и подкрепена от Фондация „Тръст за социална алтернатива“.

Гости на събитието бяха Неделчо Неделчев, експерт-представител от Фондация „Тръст за социална алтернатива“, Петя Чолакова – главен експерт „Образование, култура и спорт” към Община Левски, както и учители, логопед, психолог, и медиатор от ДГ „Локомотив” и СУ „Крум Попов”, гр. Левски; ОУ „Христо Ботев”, с. Асеновци; специалисти от ЦОП, гр. Левски; представители от НЧ „Георги Парцалев” 1901, гр. Левски и Библиотека „Веселина Геновска” към читалището.

Учителите от ДГ „Слънце“ – Севдие Алиева, Моника Иванова, Ангелина Николова, Светлана Любенова, Катя Ганчева, Габриела Костова, Петя Винанчева и директорът Виолета Панайотова, представиха пред широката аудитория свои въведени успешни практики от образователната институция на тема: „Авторски дидактични продукти прилагани за деца на възраст 2-7 години от уязвими общности в детската градина“. Бяха споделени разнообразни дидактични игри за онагледяване на 11-те авторски продукта чрез презентации, видеофилми и изложба, в която гостите имаха възможността да наблюдават демонстрация на начина на използване и тяхното прилагане в работата с деца от уязвими общности.

В образователната институция е традиция да се прилагат авторски дидактични продукти, изработени от учителите. Игровите средства са предназначени за работа с деца от предучилищна възраст /3-6 години/ в детската градина и семейството. Те имат образователен, състезателен и развлекателен характер, обхващат цялото учебно съдържание съгласно ДОС. Създават условия и възможности на децата да учат, изследват, творят и играят чрез дейности и материали, които са разнообразни, интерактивни, достъпни, и съобразени с развитието им. Изработените авторски дидактични продукти се включват в проектни дейности на ВОП /вътрешно-образователни проекти/, национални и международни еTwinning и други проекти. Те са носители на редица призови места в областни и национални конкурси.

В рамките на събитието бе проведена и дискусия, стартирана от Севдие Алиева – ст. учител в ДГ „Слънце“ – организатор, координатор и модератор на събитието. Участниците в срещата дискутираха ключови въпроси като интеграция на деца от уязвими групи, възможности за обезпечаване с необходимите ресурси за работа в образователните институции, участие на родителската общност в процеса на приемането на различието и многообразието, както и достъпа на всяко дете до подкрепа за личностно развитие.

В края на срещата гостите изразиха висока и позитивна оценка на проведеното събитие и представените добри практики за работа с деца от предучилищна възраст, както и ефективното им прилагане към деца от уязвими общности.

Това информират от ДГ „Слънце“, град Левски

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: