Кметът на Община Левски откри Международната изложба „Нови хоризонти” – снимки

04.07.2023 15:44

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри Международната изложба „Нови хоризонти” – Аржентина , Япония България в НЧ „Георги Парцалев-1901”. Почетни гости на събитието бяха Такаюки Шинозава, съветник и зам. ръководител на посолството на Япония в България  и  Кенто Мураки, културно аташе в японското посолство.

Изложбата е само част от внушителен проект на Фондация Аматерас  и Община Левски. Фондация „Аматерас“ ще генерира за Община Левски международна колекция в бъдещия музей „Георги Парцалев“, обяви при откриването на изложбата Петя Чолакова –гл. експерт „Образование, култура и спорт”. Благодарение на усилията на кмета на община Левски и желанието Левски да се развива като културно средище, да пази своята памет за миналото , но да търси нови духовни хоризонти, се положи началото на този внушителен проект, подчерта Петя Чолакова.

Кметът на Община Левски Любка Александрова : „За мен е изключително удоволствие да Ви поздравя отново с „Добре дошли в нашия град!“ на едно от най-значимите и най-красиви културни събития на община Левски за 2023г.

Нашият културен календар е много богат и много пъстър. Стараем се да има концерти, да има фестивали. Правим големи чествания на великите актьори от нашата община Георги Парцалев и Григор Вачков. Досега не бяхме организирали такава голяма международна изложба, в която да се срещнем с изкуството на автори, на художници, на скулптури и съм много щастлива, че заедно с всички вас присъстваме на откриването на  изложбата, на сбъдването на една мечта – в Левски да посрещнем бележити автори на арт изкуството.

Изключително съм благодарна на Фондация Аматерас в лицето на Даниела Тодорова и Тодор Тодоров за възможността с тяхна помощ да организираме тази резиденция и да посрещнем такива големи имена в съвременното изкуство от Япония, Аржентин  и България в една географски малка пресечна точка, каквато е Левски. Благодаря ви ,че вие ни правите пресечна точка на световното изкуство. В изкуството няма малки и големи. Има хора, които имат стремеж към красивото, към творчеството и духовното, и се радвам, че с ваша помощ големите имена, като Кенжи, като Майоми, Летисия, Моника, Петър Лазаров, Даниела и Тодор Тодорови са при нас.

Пет дни те създадоха за нас едно вълшебство от японската калиграфия, с тях рисувахме ветрила, показаха ни техника на щампа, която е на повече от 8 века и запалиха в левчалии любовта към едно световното изкуство.

Светът е малък и приятелството между хората от различни континенти и култури е огромно богатство. Благодарим от сърце на всички, които споделиха с нас своето светоусещане, претворено в прекрасните картини, и се надявам, че тъй както ние ги усетихме със сърцата си като близки хора и те също са останали с чудесни впечатления и с радост биха дошли отново.”

Огромна благодарност отправи кметът на общината към Даниела Тодорова за помощта при подреждане на наследството на Георги Парцалев, за да може до  построяването на музея в НЧ „Георги Парцалев -1901” да живее артистичния  дух на големия Парцалев.

Такаюки Шинозава, съветник и зам. ръководител на посолството на Япония в България  благодари за поканата да участва в откриването на международната изложба на японски, аржентински и български творци на място с богата история и култура. Той поздрави кмета на община Левски Любка Александрова, Даниела и Тодор Тодорови – основатели на Фондация Аматерас и всички съпричастни към културното събитие. Посолството на Япония се чувства поласкано, че чрез настоящата изложба може да представи четирима прекрасни японски художници и благодари на кмета Любка Александрова, на основателите на Фондация Аматерас – Даниела и Тодор Тодорови и на всички свързани с проекта.

Очаква се културният обмен на местно ниво да задълбочи разбирателството, уважение към ценностите и взаимното доверие, приятелството между двете страни. Пожела още по-нататъшно задълбочаване на отношенията между Япония и България и благоденствие на всички.

Даниела Тодорова- артист, куратор ,художник с духовна мисия и за музей Георги Парцалев: „Това е една малка стъпка към това, което смятаме да направим”. Даниела Тодорова благодари на посолството на Япония, дългосрочни партньори от 2006г. и поясни, че името на фондацията Аматерас е японско, на богинята на светлината. Името на фондацията означава „носещи светлина” и тя има желание, има мисия за развитие на изкуството и да постави  България на достойно място на световната културна карта,което тя винаги е имала.

Колекцията на Международната изложба е дарение и остава в град Левски като начало на бъдещата колекция на Община Левски. Всяка година ще бъде обогатявана и изложена в бъдещия музей на Парцалев, каза г-жа Тодорова .Тя представи изявените творци от Аржентина, Япония и България, посланици на изкуството по света, като стана известно, че президентът на фондацията, световноизвестния скулптор Тодор Тодоров, е представен на 6 континента в над 24 държави.

Международната изложба  „Нови хоризонти”- Аржентина , Япония България  на Фондация Аматерас в НЧ „Георги Парцалев-1901”, гр. Левски ще бъде отворена за ценителите на световното изкуство до 3-ти август.                                                                        

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: