Отличието Златна монета „Култура” ще получи Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев”

28.06.2023 13:57

 За завоюван висок авторитет и обществено признание и за принос към развитието на българската култура Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Ив. Вълев” – Плевен, ще получи престижното отличие Златна монета „Култура”. Отличието се връчва от Съвета на европейската научна и културна общност и Българския културен център „Ботев институт“. Официалната церемония, на която е поканен директорът на Ансамбъла Данаил Цолов,  ще се състои в Деня на народните будители 1 ноември в Българския културен институт в Рим – Италия.

Златна монета „Култура” се изработва в Монетния двор на България, с двустранно златно покритие, на лицевата страна е изобразена отворена книга като символ на прогреса, а на обратната страна са подредени красивите букви на Глаголицата.

Сред носители на отличията в годините са Ансамбъл „Филип Кутев“, „Българе“, Софийският духов оркестър, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Вили Казасян, Валя Балканска, Райна Кабаиванска, Силви Вартан, проф. Андрей Пантев, Славчо Пеев, Александрина Пендачанска, Михаил Белчев, проф. Николай Овчаров и други. Носители на „Златна монета“ в годините са били градовете София, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Страсбург, Нахар, Флоренция…

#тагове:

НАЙ-НОВИ: