ИНУ „Христо Ботев“ получи знаме, част от огромния български флаг, развят на Роженските поляни през 2019 година

09.06.2023 11:04

Гост на ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен днес беше Галина Мирчева – собственик на овцеферма в с. Петърница и член на Управителен съвет на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация в България.

Повод за посещението е да се запознаят колектива и учениците с кампанията за набиране на средства за изграждане на най-високото знаме в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в света, информират от учебното заведение.

Целта на инициативата е да се изгради паметник на българския трибагреник на Роженските поляни – емблематично място за вярата ни в корените и традициите, където се провежда най-общобългарското събитие – Роженския събор. Знамето ще бъде с рекордната височина от 111 метра, върху 1 декар площ, което е символично представяне на площта на родината ни, а единицата сама по себе си е символ на начало и единство.

Върху постамента ще бъде гравирана картата на България, както и послания от всяка една област на страната. Посланието на Област Плевен е „Българи, да пазим най-големия си капитал – хората!“.

ИНУ „Христо Ботев“ получи като дар от Галина Мирчева знаме, което е част от всички 11 100 знамена, изработени от огромния български флаг, който през 2019 г. беше разположен на Роженските поляни. Знамената се продават с цел събиране на средства в подкрепа на инициативата „Пилон Рожен“.

Цветелин Горанов – директор на ИНУ „Христо Ботев“ приветства инициативата и с гордост отбеляза, че е изключително важно да има повече истински българи, които да милеят така за своята родина. Той поясни, че такива родолюбиви инициативи са приоритет, тъй като с патриотичното възпитание е свързана и иновацията на училището.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: