Фондация „Общност в помощ на зависимите“ търси отново подкрепа

24.06.2023 9:28

Всеки живот е важен – в световния ден за борбата срещу наркотиците, да помогнем на хората със зависимости, без стигма и предразсъдъци .

Мото на тазгодишната кампания на Службата за борба срещу наркотиците и престъпността на ООН (UNODC) е: “Хората на първо място: да спрем стигмата и дискриминацията, да насочим

 усилия към превенцията.”

Проблемът с наркотиците в световен мащаб е доста сложен и засяга милиони хора. Употребяващите наркотици са изправени пред стигма и дискриминация, което може допълнително да навреди на тяхното физическо и психическо здраве и да им попречи да получат помощта, от която се нуждаят. От 1988 г. 26 юни се отбелязва като Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотични вещества и всяка година на фокус са различни проблеми, с които хората, употребяващи наркотици се сблъскват.

Тази година темата е “Хората на първо място!”, а целта – повишаване на осведомеността относно колко е важно отношението с уважение и съпричастност.
Това е и посоката, в която ние от фондация “Общност в помощ на зависимите” сме насочили своята работа и усилия. В момента в различни фази на лечение към услугите на фондацията са 36 човека, с различни по вид и продължителност зависимости.
6 от тях се лекуват изцяло на издръжката на Фондацията, защото нямат никаква финансова възможност. Сумата, която ни е необходима, за да подкрепим всеки от тях за два месеца лечение, възлиза на над 21 600 лв.

Ежедневно нашите специалисти работят със зависимите по утвърдена интензивна терапевтична програма, която включва когнитивно-поведенческа терапия, психодрама и много други дейности, с цел преодоляването на стереотипното им поведение. Освен това лечението в Терапевтичен център “Свети Илия” включва пълна издръжка: спане, хранене три пъти дневно и активни спортни дейности. Допълнително при нужда се подсигуряват лекарствата, необходими за лечението им, консултации с лекари-специалисти, зъболекар, някои от тях имат нужда и от правна помощ.

За двете години работа на фондацията имаме 17 човека, преминали всички етапи на лечение, които живеят в общността в Габрово, работят, учат и живеят пълноценно живота си.

Голямата амбиция на Фондация “Общност в помощ на зависимите” е да получи държавна подкрепа за осигуряване на напълно безплатен достъп до ефективно лечение и рехабилитация на зависимости, защото Всеки живот е важен!


Можете да ни подкрепите и вие чрез
дарителски SMS на номер 17 777 с текст DMS NEZAVISIM
Кампанията ни в Платформата: тук

По сметката на фондацията:

BG39UNCR70001524123314

За контакти и допълнителна информация:

Илко Бояджиев – 087 694 5908

www.v-pomosht-na-zavisimite.com;

FB & IG: @in.help.of.addicts

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: