„Рожен“  – Събор на народното творчество и животновъдство ще запали искрата на българщината от 14 до 16 юли!

21.06.2023 13:25

„Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство отново ще запали искрата на българщината и ще обедини нацията тази година! Емблематичното събитие ще се проведе в дните от 14 до 16 юли и ще превърнат Рожен и Родопите в туптящото сърце на родината.

Съборът, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

В дните на събора на четири сцени във фолклорния конкурс ще се изявят близо 7000 участници от всички краища на България. Ще се представят групи на бесарабски българи от Украйна и индивидуални изпълнители на български фолклор от чужбина.

 Магическо и вдъхновяващо ще е и Голямото роженско хоро, което ще се извива точно по обяд пред всички сцени в трите дни на събора. Част от фолклорната палитра ще е и конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне, който ще се проведе на 15 юли.

От 14 до 16 юли на роженските поляни ще има изложение на занаяти, исторически и етно възстановки, а мобилната музейната експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже местните традиции, бит и обичаи.

В специализирани изложения посетителите на събора ще видят  местни породи и различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата. В програмата на събитието са включени конни атракции, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, народни веселби и  хоротеки. Различни забавления и занимания за малките посетители на събитието ще предложи Детската творителница.

Много емоции и красива българска народна музика ще има по време на вечерните концерти на 14 и 15 юли. Първата вечер ще е гала спектакълът „България гостува на Родопите” с участието на Атанас Янчовичин и МФГ “ Бански старчета“, Ваня Вълкова,  Гергана Димитрова, Денислав Кехайов, Жечка Сланинкова, Илия Луков, Нели Андреева, Нелина,  Петя Панева, Сорина Богомилова и Христо Косашки. В съботната вечер над планината ще екнат изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, ансамбъл „Родопа“, знаменитите „100 Каба гайди” и „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“ и гласовете на най-добрите родопски изпълнители.

Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни ще бъде открит монументът на българското знаме – 111-метровия пилон „Рожен“ , на който ще се извиси националния флаг. Официалната церемония ще е грандиозен спектакъл с 1000 участника, шоу-заря и ще бъде последван от концерт на примата на българската музика Лили Иванова.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Медийни партньори на изданието през 2023 година са Българска телеграфна агенция, Българско национално радио, радио „Веселина“.

За добрата организация на събитието на роженските поляни е организиран палатков лагер, организирани са буферни паркинги и обществен транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе, както и специална транспортна схема. Подробности са публикувани в сайта на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство https://www.rozhen.bg/bg/.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: