Ученици от ОУ „Цветан Спасов“ подеха кампания „Дари левче за Рожен“

12.06.2023 15:50

Днес в ОУ „ Цветан Спасов“ беше представена една история, която, ако бъде изцяло разказана ще заеме в нашето съзнание място от 111 хил. кв. км. – история за знаме, с дължина 111 м., което носи в себе си символиката на километрите, които наричаме Родина.

Всичко започва през 2019 г. година, когато на  традиционния събор на Роженските поляни, в Родопите, е представен флаг, дълъг 320 м., широк 21 м. и тежащ 800 кг. Изработен е с доброволни дарения и е носен от ръцете на хиляди българи. Тази годинa e решено знамето да не бъде предадено на забравата, а да заживее нов живот, ставайки част от 11100 по- малки знамена, едно от които, нашата родителка, г-жа Галина Мирчева, подари на ОУ“ Цветан Спасов“.

От името на училището лично директорът – г-н Филип Филипов, получи трицветния подарък. Гостенката ни, сподели пред учениците за амбициозната инициатива, родопски вятър да прегръща постоянно българското знаме на една от най- високите точки в България и бързо разопакова чувството на родолюбие, което учебниците по история, доста пестеливо ни дават.  Представяйки идеята – първо на клуб „Млади възрожденци“, г-жа Мирчева изрази надеждата, че поставянето  на постамент в Родопите, с трибагреника, няма да остане само между четирите стени на класните стаи. И независимо, че инициативата за  българско знаме на връх Рожен вече е отгледала свои противници в обществото, обясняващи че това е „грандоманщина“,  детското чувство за родина, ни дава урок как се обича родната земя – искрено и истински. И това не са само думи.

Учениците от 5.б клас, на ОУ „Цветан Спасов“, заедно със своите родители, подеха кампания „Дари левче за Рожен“, с която приканват повече хора да се включат, за да може трибагреника ни, както е планувано, да се развее през юли, на общобългарския Роженски събор и да напомни и на вярващи, и на невярващи в идеята, че никой и нищо не стои по-високо от българското знаме. И от природата, която се надяваме да не бъде наранена при изпълнението на проекта.

Информация и снимки: ОУ „Цветан Спасов“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: