Празниците на изкуствата “Парцалев-2023” бяха открити от кмета на Община Левски Любка Александрова

15.06.2023 14:02

В пет поредни дни 19-то издание на Празници на изкуствата “Парцалев-2023”  ще даде възможност на жителите и гостите на град Левски да съпреживеят вълнуващи срещи с изкуството в многобройните му проявления на сцената на НЧ “Георги Парцалев-1901” гр. Левски и в Летния театър към читалището.

„Радвам се ,че заедно ще дадем старта на едни прекрасни Парцалевите празници. За мен е винаги удоволствие, когато застана пред вас да открия   едно от най-важните, най-значимите културни събития в нашата община. Левчалии обичаме Парцалев и чакаме с нетърпение дните, когато гледаме неговите филми, когато си спомняме за неговите роли и постановките, в които е участвал. И най-вече усещането, че е част от нас и е винаги в сърцата ни…”, заяви Любка Александрова.

Кметът на Община Левски изрази радостта си, че тази година Празниците на изкуствата “Парцалев-2023”се откриват с документален филм за един от най-обичаните ни съграждани и любимец на народа – Георги Парцалев. „ Хора като Парцалев се раждат рядко, но паметта за тях остава вечна!”, отбеляза още г-жа Александрова и пожела на всички вълнуваща среща с изкуството.

Председателят на читалищното настоятелство Снежина Любенова съобщи, че Община Левски обявява  Първи национален литературен конкурс за хумор и сатира „С ОБИЧ ЗА ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ – БЪЛГАРСКИЯТ РИЦАР НА СМЕХА”, посветен  на големия български артист, Георги Парцалев, като част от празниците на изкуствата в родния град Левски. Информация за статута ще бъде публикувана на сайта на Община Левски, НЧ “Георги Парцалев-1901” гр. Левски и Информационния център в град Левски.

Документалният филм “Парцалев” на филмова къща „Корунд Х“, с режисьор доц. д-р Валентина Фиданова-Коларова, сценаристи –  проф. д-р Марин Дамянов и журналиста Пенчо Ковачев, продуцент – Христо Христов и оператор – проф. д-р Цветан Недков, беше изключително вълнуваща среща с уникалния Парцалев, със спомените в сърцата на хората, които го обичат, с  паметта за човека, заслужил обичта и признанието на народа.
Филмът е създаден с подкрeпата на Националния  филмов център към Министерството на културата и е с коопродуцент БНТ.

Продуцентът на филма Христо Христов изказа своята безкрайна благодарност на Община Левски, НЧ “Георги Парцалев-1901” гр. Левски и всички спомогнали за създаването на филма. Кметът на общината Любка Александрова благодари на създателите на филма за верния усет към великия актьор и изключително добър човек Георги Парцалев. Продуцентът на филма Христо Христов получи Специален плакет за Празници  на изкуствата “Парцалев-2023”.

Тази вечер Хилда Казасян и Плевенската филхармония ще гостуват с програмата “Да послушаме кино” в Летния театър при НЧ “Георги Парцалев-1901” гр. Левски от 21.00 ч.

Информация и снимки: Пресцентър на Община Левски.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: