Късче от огромния трибагреник, разпънат на Роженските поляни, дариха на Община Плевен

12.06.2023 14:04

Община Плевен получи като дар знаме – част от огромния трибагреник, разпънат на Роженските поляни през 2019 г. Подаръкът бе направен днес от Галина Мирчева, овцевъд от село Петърница, и предаден на кмета Георг Спартански.

Знамето е едно от 11 100 изработени със специална кауза – да се съберат средства за издигането на 111-метровия пилон Рожен в Родопите. Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев, стартира в Деня на народните будители през миналата година. Тя се реализира по идея на фондация „Наследство в бъдещето“.

В подкрепа на каузата Галина Мирчева е закупила десет знамена. Едно е решила да остави за своя дом, а останалите девет да подари. Освен на Община Плевен, знамена ще получат и няколко училища в града.

Кметът Георг Спартански благодари за жеста и увери, че знамето ще бъде поставено на видно място в сградата на общината, а самият той ще участва с лично дарение за каузата. „Галина Мирчева е пример за това как една млада българка може да се завърне в родината, тук да отглежда четирите си деца, да гради бизнес и да продължи успешно образованието си.“, коментира градоначалникът.

Заедно със своето семейство от 2012 г. Галина Мирчева отглежда 900 овце и обработва 12 000 дка земя. Тя е създател на сдружение „Плевенско мляко“, в което са обединени фермери от Плевенския край, за да могат съвкупно да продават продукцията си на достойна цена. Член е и на Управителния съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Майка е на четири деца.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: