Ия Кива представя стихосбирката „Свидетел на безименност“ в Плевен

16.05.2023 15:48

Украинската поетеса Ия Кива ще се срещне с читатели в Плевен, където ще представи стихосбирката „Свидетел на безименност“ (ИК „Знаци“). Събитието е част от обиколката на авторката, посветена на излизането на нейната поезия на български език за първи път.

„Свидетел на безименност“ беше издадена през декември 2022 г., а първото гостуване на Кива в България беше осъществено през февруари 2023 г. Книгата съдържа 56 стихотворения на различни теми като войната, изгубената идентичност, тъгата по родния дом, оцеляването сред разрухата.

„Тежестта, лудостта на битието, безпощадно в своята суровост, се изправя пред невинните подобно колос на ужаса и започва бавно да се разпада, да се разроява и трансформира в кошмари. Непоносимите сънища илюстрират травмата, мрачното очакване на бъдеще, което няма да настъпи.

Бъдещето е разстреляно, преди да се роди. Минало и настояще се срещат и разделят; прескачат се, изпреварват се, пресичат се; галопират, озъбени едно срещу друго подобно на адови бесове – ръмжащи, лаещи, виещи, дерящи с нокти, точещи лиги…“, пише за книгата Нели Лишковска.

Ия Кива е автор на 4 сборника със стихове, нейни текстове са превеждани на 30 езика. По стихотворения на Кива са създадени и театрални произведения.

Премиерата на „Свидетел на безименност“ в Плевен е на 25 май от 18 ч. в кафе „Бордо“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: