Националният пресклуб на БТА в Плевен бе домакин на дискусия за европейските проекти

21.03.2023 16:01

Европейските проекти през програмния период 2014-2020 г. в област Плевен обсъдиха участниците в местната конференция по проекта „Европа в България: Общо бъдеще“, която се състоя днес в Националния пресклуб на БТА в областния град.

Регионални диспропорции съществуват в социално-икономическото развитие на голяма част от областите и общините в Северозападен и Северен централен райони, заяви на откриването на форума Александър Трайков, заместник областен управител на Плевен. Той уточни, че диспропорциите са основният мотив за иницииране от Областна администрация – Плевен на поредица от публични дискусии, за да се формират конструктивни партньорства между държавните власти, представителите на местното самоуправление, научните институти, университетите и различните браншове. Целта ни е да очертаем нови възможности за решаване на проблемите на диспропорциите, в условията на публичен граждански диалог, отбеляза заместник областният управител на Плевен.

Община Плевен е изпълнила проекти на обща стойност над 136 млн. лв. през програмния период 2014-2020 г., съобщи на местната конференция Камелия Горненска, началник-отдел „Наблюдение и контрол проекти и програми“ в община Плевен. Общината си е поставяла винаги за основна цел да откликне на нуждите на града и на гражданите в стремежа на общността за подобряване на социално-икономическото развитие и подобряване на условията за живот в общината. Делегираните от държавата бюджети за общините в повечето случаи са недостатъчни за покриване на тези нужди, посочи Горненска. Поради това, предвид че повечето от собствеността на пътна инфраструктура, на образователните институции, на пешеходните зони, е общинска, ние сме длъжни като екип на община Плевен да се борим и да намерим допълнително финансиране, с което да изпълним необходимите очаквания на обществеността, каза тя.

Игнат Димитров, управител на Областния информационен център (ОИЦ) в Плевен, посочи в изказването си на конференцията, че в област Плевен са изпълнени 1125 проекта по шестте оперативни програми, съфинансирани от Кохезионния фонд, Фонда за регионално развитие, Европейския социален фонд и Фонда за справедлив преход. Това са „Иновации и конкурентоспособност“, „Региони в растеж“, „Развитие на човешките ресурси“, „Храни“, „Околна среда“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“. По тези програми в областта са получени безвъзмездно близо 390 милиона лева средства.

Община Белене изпълнява два европейски проекта в програмния период 2014-2020 г., съобщи кметът Милен Дулев на събитието. По думите му единият проект, на стойност близо 2 млн. лв., е за предотвратяване на бедствия и аварии, по който община Белене е закупила техника – багери и вишки за предотвратяване на бедствия. Другият проект е с румънския град Констанца, с бюджет от 1,2 млн. лв., информира кметът на община Белене. Той каза, че е създадена местна инициативна група Белене-Никопол, която включва три програми – „Развитие на селските райони“, „Околна среда“ и „Иновации и конкурентоспособност“, по която са инвестирани над 8 млн. лв.

Община Левски реализира 25 проекта, като привлече около 12 млн. лв. евросредства, съобщи кметът на общината Любка Александрова, която коментира, че това са много пари, защото общината, без подкрепата на ЕС, може да привлича едва 3,5 млн. лв. По Програмата за развитие на селските райони бяха реализирани четири проекта, привлечени са 1,6 млн. лв. за ремонт на улици и тротоари, което създаде нов облик на населените места. Една четвърт от уличната мрежа в Левски е ремонтирана, информира Александрова.

В Община Гулянци, област Плевен, са инвестирани 25 млн. лв. европейски средства за програмен период 2014-2020 г., заяви Адриян Апостолов, директор на Дирекция „Управление на собствеността и евроинтеграция“ в Община Гулянци. По различните оперативни програми реализирахме проекти за обновяване на инфраструктурата, осигуряване на грижа за възрастните и нуждаещи се хора и лица с увреждания, за разкриване на работни места, развитие на образованието, интеграция и осигуряване на оптимални условия за здравеопазване, спорт и отдих, отбеляза Апостолов. Той изтъкна, че се стремят да обхванат всички възрастови групи и всички сфери на живот.

Професионалната гимназия по туризъм „Алеко  Константинов“ в Плевен от над двадесет години работи по различни европейски програми. Учениците всяка година свободно общуват и усвояват практически опит в реална работна среда заедно със своите  връстници от различни европейски страни благодарение на програма „Еразъм+“, каза на местната конференция директорът на гимназията Малинка Маринова. По думите ѝ през 2016 г. училището придобива харта „Еразъм +“, благодарение на която до 2020 г. в проектните дейности са участвали 234 ученици, от които четири със специални образователни потребности, и 57 учители.  Партньорите, с които гимназията работи, са от Португалия, Испания, Италия, Германия, Турция, Полша, Ирландия.

Проектът „Дунав – Река с много история“ на стойност 1,4 млн. евро, по програмата за Трансгранично сътрудничество „Интерег V-A Румъния – България“ 2014-2020 , представи 45 умалени модели на значими културно-исторически забележителности от двете страни на р. Дунав, съобщи Христо Таслаков, председател на Фондация „Отворена длан“.

Ралица Таслакова, председател на сдружение „Местна инициативна група – Плевен“, каза на конференцията, че фокусът през изминалия програмен период беше повишаване на гражданското участие в местната власт и по-специално неформалното обучение на младите хора. През 2021 г. екипът на сдружението е изпълнил проекта „Разработване на правила за конституиране на младежки омбудсман в българските общини с цел повишаване на младежкото участие в местното самоуправление“.

Информация и снимка: БТА, Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: