„Топлофикация Плевен“ инвестира в зелено производство на енергия и дава възможност за кариерно развитие

16.02.2023 14:40

 „През 2023 г. сме предвидили инвестиции в увеличаване на дела на комбинираното производството на топлинна и електрическа енергия. Работим по реализирането на проекта за изграждане на заместващи производствени мощности за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, използвайки двигатели с вътрешно горене.“ заяви инж. Йордан Василев, директор на „Топлофикация Плевен“.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Той обясни, че основната цел на подобренията, които правят непрекъснато, е гарантиране на сигурно топлоподаване през зимата и минимизиране на възможността за големи аварии.

Като една от най-големите инвестиции в модернизацията на „Топлофикация Плевен“, изпълнителният директор посочи закупуването на американска газова турбина, произведена от американска корпорация. Инж. Василев заяви, че инвестицията е била осъществена преди 15 години.

„Капацитетът на когенерацията е 32 МВт електрическа мощност и близо два пъти повече топлинна мощност. Газовата турбина с прикачения генератор произвежда електрическа енергия, а изпусканите изгорели газове с висока температура се утилизират в котела и от тяхната енергия се произвеждат пара и гореща вода.“ разказа инж. Василев.

По думите му с модерната мощност са повишили ефективността при комбинираното производство на електро и топло енергия.

По думите на изпълнителния директор на „Топлофикация Плевен“ производството на енергия чрез модерната когенерация помага на жителите на Плевен да дишат по-чист въздух. По думите му съоръженията не отделят във въздуха серни оксиди, диоксиди и фини прахови частици.

„Емисиите на отделяния азотен оксид и въглероден диоксид при топлофикационните дружества на природен газ са в пъти по-малко спрямо същите при отоплението на дърва и въглища. Всички инвестиции, които извършваме с цел модернизация, ще дадат възможност за откриване на нови работни места. Ние имаме нужда от още подготвени специалисти, с които заедно да развиваме нашето предприятие.“ каза инж. Василев.

Той посочи, че през 2022 г. са обявили свободни позиции за няколко длъжности, сред които монтьори, оператор на парогенератор и оператор топлопроизводство.

„Енергетиката има нужда от специалисти, но за съжаление през последните години голяма част от младите предпочитат да заминат в чужбина или избират други отрасли. Като възможна стъпка към разрешаването на този така сериозен проблем е ние като бизнес съвместно с образователната система да събудим интереса на младежите още в ученическа възраст. За това като директор винаги съм подкрепял дуалната форма на обучение.“ коментира инж. Йордан Василев.

По думите му чрез съвместната работа с професионалните гимназии се дава възможност на подрастващите да се докоснат до същността на една професия. В нашия сектор приемствеността е много важна, защото нашата дейност е специфична, отговорна и изисква полагане на значителни усилия.

„Да осигуряваш отопление и гореща вода на град като Плевен е изключително отговорна дейност, която изисква непрекъснати инвестиции в поддържане на доброто състояние на съоръженията и топлопреносната мрежа.“ подчерта инж. Василев.

Директорът на „Топлофикация Плевен“ посочи, че високите екологични изисквания към производството на електро и топлоенергия налагат нови стандарти и отговорно отношение към опазването на природата. По думите му тяхната цел е чрез дейността си и проектите занапред да продължават да изпълняват европейските критерии и да модернизират дружеството.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: