10 февруари е Международният ден на чадъра

10.02.2023 7:33

Чадърът е стар почти колкото света. Появява се много преди новата ера, като за негова родина спорят Китай, Египет и Индия. Все пак най-ранните сведения за него датират от около 2450 г. преди Христа и идват от Древен Египет.

Днес няма човек, който да не притежава чадър, но тогава е бил привилегия само на най-богатите и властимащите. Целта му е била да пази от слънце и бил в различен цвят в зависимост от положението в обществото на неговия собственик. Палмови листа и пера, прикрепени към дръжки, играели ролята на днешния чадър и се носели от няколко роби, които подтичквали около господаря си, за да го спасяват от жаркото слънце. Интересно е, че в Древна Гърция са го носели само жени, а ако го използвали мъже, това показвало тяхната различна сексуална ориентация.

Чадърът е патентован от Джон Бийл през 1786 г., но вече като средство за предпазване и от дъжд. Било е истинско предизвикателство да се носи, защото тежал почти пет килограма, тъй като бил направен от кост от кит и дървени пръчки. Почти 70 години по-късно са измислени металните пръчки, а чак през 1920 г. Ханс Хаупт създава днешния вид на аксесоара.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: