37% по-малко топлинна енергия е доставила Топлофикация Плевен през ноември спрямо година по-рано

16.12.2022 9:43

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 Както всеки месец, и през настоящия, след изготвяне на фактурите за потребената топлинна енергия през месец ноември, от Топлофикация Плевен оповестиха подробен анализ на потреблението. Целта е да се помогне на потребителите по-лесно да разберат ценообразуването на фактурите за топлинна енергия.

По данни на експертите на дружеството през ноември 2022 година е доставена с 37% по-малко топлинна енергия в сравнение с ноември преди 1 година. Основната причина е по-късият среден отчетен период, поради по-късното пускане на парното през тази година. През 2021 година е имало 30 дни с пуснато топлоподаване през месец ноември, докато през миналия месец са само 19 дни.

„През миналия ноември 44% от абонатите са получили сметки до 50 лева. През ноември 2022 г. 66 % от клиентите имат сметки до 50 лева, въпреки поскъпването с около 90 стотинки на мегаватчас. Над 92% са клиентите със сметки до 100 лева.“ каза инж. Йордан Василев изпълнителен директор на Топлофикация Плевен.

От дружеството напомнят, че съгласно решение на КЕВР в периода 09.07.2022 година – 01.07.2023 година се прилага намалена ставка от 9% ДДС за топлинната енергия.

„Благодарение на мярката за намаляване на данъчната ставка реалното увеличение на цената на топлинната енергия за клиентите на Топлофикация Плевен е едва 0,87%, което е изключително нисък процент на фона на средно поскъпване от 30% за страната.“ каза инж. Йордан Василев.

От дружеството отбелязват, че в сметките за ноември на абонатите на Топлофикация Плевен са фактурирани ½ от годишните такси за дялово разпределение на топлинна енергия.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: