Над 100 състезатели взеха участие в 42-то издание на националния турнир по спортен бридж „Габи“

15.11.2022 8:03

От 10 до 13 ноември в „Туристически дом Кайлъка“ в Плевен, при отлични условия, се състоя 42-то издание на националният турнир по спортен бридж „Габи“.

Турнирът включваше 3 състезания. На 10-те и 11-ти ноември се състоя мини-отборният турнир за купа „Кайлъка“. В него участваха 9 отбора. Те играха общо 84 дона помежду си. Турнирът бе спечелен от отбор „Суап“(Русе) в състав Балкански, Бочев, Гвоздев, Паскалева. На второ място се класира отборът на “Найтингейл“(Плевен) в състав Алексиев, Маринчев, Христов и Симеонов. Трети е отбор „Кайлъка“(София), в който играха Николчев, Трендафилов, Христов, Таков.

Веднага след това на 11-ти ноември се състоя двойковият турнир. В него взеха участие 42 двойки, които изиграха 26 дона в 13 кръга. Турнирът бе спечелен от двойката Христо Иванчев(Шумен)-Клементин Николчев(София), които постигнаха резултат от 62 % .Те са национални състезатели и играят успешно и като двойка в националния отбор, а Климентин Николчев е плевенчанин, но от няколко години живее в София. На второ и трето място се класираха двойките Радева-Балкански (Русе) и Мяхов-Панев (Стара Загора) които постигнаха по 59 %. Призовата шестица се попълва от двойките Цончев-Керемедчиев (Варна), Гогев-Гогев (Кюстендил) и Коев-Филипов(Русе).За най-добра смесена двойка,  извън първите шест, бе обявена двойката Малакова-Иков (София), а от плевенските двойки най-добре се представи двойката Антонов-Андреев.

На 12 и 13 ноември се състоя основният отборен турнир за „Купа Габи“. В него се включиха 20 отбора. Те играха 11 кръга по „Датска система“ – мачове по 8 дона, като в последните 3 кръга се образуваха групи „А“,“B” и „C”. Победител стана отборът на „ГИБ“ (състав – Борисов, Данаилов, Керемедчиев, Цончев), следвани от отбор Стефан (Николчев, Иванчев, Александров, Христов, Груев) и отбор „Русинов“ (Русинов, Гунев, Михов, Андонов).Състезателите в тези отбори са от различни градове, макар че повечето живеят в София и много от тях са национални състезатели.

Плевенските  отбори тази година не успяха да намесят в борбата за медалите, но се представиха добре в подгрупите. Така отбор „Спартак“ (Узунов, Балев, Антонов, Андреев) станаха втори в група „B”, където победител е софийският „Бридж+“ (Христов, Малакова, Иванов, Иков), а многократният победител в този турнир – отборът на „Найтингейл“(Плевен) спечели група „C”.

Настоящото издание на Турнир „Габи“ бе 42 поред. Първият турнир се е провел на 12-13 декември 1980 г. и се е казвал турнир „Плевен“, но през 90-те години е преименуван на турнир „Габи“ в памет на плевенския бриджор Гавраил Стоманяков. Това е един от първите големи турнири по-онова време, който се е запазил и до днес и е бил прекъсван само преди 2 години поради пандемията. Турнирът запази реномето си на един от най-силните в България. Той събра бриджов елит на България, като в него взеха участие над 100 състезатели от 21 града в България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: