Готвят нов удар срещу 30 000 плевенски домакинства

27.10.2022 16:42

Антикризисните мерки ще се окажат задълбочаващи кризата в България, ако готвеният нов законопроект за облагане на свръх печалбите на енергийните дружества стане факт в нашенския вариант.  ЕС е предприел тази непопулярна мярка, намесвайки се временно в свободния пазар, за да ограничи енергийната криза, защото нейният размер застрашително  я превръща и в продоволствена такава. От списъка на тези предприятия Европа изключва газовите централи, тези, които нямат ниски пределни разходи, както и препоръчва да не се прилагат мерки, които са дискриминационни или застрашават инвестиционната среда, т.е трябва гарантирано да се покриват инвестиционните и оперативни разходи на дружествата. Въпреки, че Топлофикация Плевен попада във всички точки на изключенията според българския вариант на проектозакона тя ще бъде обложена за свръх печалби.

Свръх печалби или свръх загуби

За изминалия отоплителен сезон Топлофикация Плевен е натрупала близо 48 милиона лева недовзет приход. Това е разликата между прогнозната цена на природния газ, спрямо която КЕВР определя цената на централното отопление и реално платената. Това разминаване може да бъде компенсирано от държавата или да бъде заложена в следващия регулаторен период за изравняване. Към настоящия момент в разчетите на топлофикация тя стои като недовзет приход. Очакванията са, че от юли до декември ще бъдат натрупани още около 32 милиона лева, защото себестойността е калкулирана на база 117 лв. за природен газ, а реалната му цена е два пъти по – висока отново. Така с близо 80 милиона лева недовзет приход съдбата на топлофикация Плевен е застрашена и без да бъде облагана с данък свръх печалби, какъвто на практика не съществува.

Високоефективно комбинирано производство

Това, което се предвижда да бъде обложено е приходът от производство на електрическа енергия, част от програмата за високоефективно комбинирано производство. Казано на по – достъпен език централата произвежда топлинна и електрическа енергия, за да постигне оптимална цена за потребителите без разхищение на енергоресурси. При вече очертаната картина с недовзетия приход е повече от ясно, че ако Топлофикация Плевен успее да реализира произведената от нея електрическа енергия на по – висока цена това частично ще облекчи нейната ликвидност и ще помогне за задържане на поносима за 30 000 абонати цена. Ако проектозаконът бъде одобрен, тази електрическа енергия ще бъде разглеждана като самостоятелен продукт, облагайки го с допълнителен данък, а ефектът ще е лавинообразни откази от централно отопление и фалит на централата.

Инвестиционна или институционна програма

Топлофикация Плевен работи по инвестиционна програма, която е силно затруднена от ликвидната криза. Регламентът на ЕС ясно казва, че облаганото за свръх печалба дружество трябва да може да обслужва оперативните си разходи и да не се застрашават инвестициите. Проектозаконът, подготвян от институциите в България, би пренебрегнал и тази препоръка, ако Топлофикация Плевен бъде обект на такова допълнително облагане.

В крайна сметка Топлофикация Плевен, както всички други такива дружества в България, работи в регулиран режим от КЕВР. Подценената цена на природния газ от регулатора на входа е далеч по – ниска от реалната и изкривява представата за себестойност и печалба. Цената на изхода – на топлинната и електрическа енергия се определя от тази себестойност като електрическа енергия е с по-висока цена, за да бъде по-достъпно отоплението за потребителите. Неразбирането на цялостната картина и всички ползи, които централното отопление дава и на хората, и енергийната система може да доведе до нечувана по мащаб криза.

В тази връзка Топлофикация Плевен изпрати писмо до всички отговорни институции и се надява разумът да надделее, а европейските препоръки да бъдат спазени, защото по – добро, оптимално и екологично отопление за Плевен няма.

Потърпевшите ще са малко над 30 000 домакинства и топлофикационното дружество, която без съмнение ще изпадне в несъстоятелност да изпълнява своите задължения.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: