Новото улично осветление на Плевен носи икономия на ел. енергия над 36%!

17.10.2022 14:22

Резултатите от реализирането на проект „Реконструкция на системата за улично осветление на град Плевен“ представи днес на оперативното заседание на общинската администрация кметът на Плевен Георг Спартански.

За да се подобри състоянието на уличното осветление в града и да се намалят разходите за поддръжка, Община Плевен подготви и обяви преди 3 години обществена поръчка с предмет: „Инженеринг, проектиране и реконструция на системата за улично осветление на гр. Плевен“. След проведена процедура, обществената поръчка бе възложена на фирма „Улично осветление“ ЕАД – гр. София.

След приемането и въвеждане в експлоатация на реконструираната система за улично осветление Община Плевен ще изплати инвестицията на равни месечни вноски за период от 10 години. Този срок е обвързан с енергийните и експлоатационни спестявания, които са резултат от въвеждането на мерките предвидени в доклада за енергийно обследване. За период от 5 години изпълнителят „Улично осветление“ ЕАД, гр. София ще извършва гаранционна поддръжка на монтираните нови осветителни тела и други компоненти от системата.

През юни 2020 г. фирмата изпълнител изготви работен инвестиционен проект за „Реконструкция на системата за улично осветление на град Плевен“, а разрешението за строеж влезе в сила на 14 август. Строително-монтажните дейности, свързани с изпълнението на проекта, завършиха през април 2021 г.  Беше извършена доставка и монтаж на 7272 енергоспестяващи  ефективни светодиодни осветителни тела, произведени от реномираната фирма PHILIPS. Всички осветители са екипирани с последно поколение високоефективни светодиоди. Това осигурява необходимите високи нива на енергоспестяване, както и дълъг екплоатационен живот.

Всички стари и неефективни осветителни тела на територията на целия град вече са подменени с нови. Изградена е  система за централно наблюдение и управление на уличното осветление. Ремонтирани са 339 електрически табла с поставени компоненти от системата за управление в тях.

Ремонтирани са механичните елементи за закрепване на уличните и паркови осветителни тела. Доставени и монтирани са 294 броя нови стоманени стълбове и 2259 броя нови конзоли /рогатки/ за закрепване на улични осветители.

Направеното сравнение на консумираната електроенергия от март 2019 г. с тази от март 2022 г показва реализираната икономия на ел. енергия над 36%, при увеличен брой осветителни тела и постигнати всички нормативни изисквания към системата за улично осветление. Като се допълни, че цената на електроенергията непрекъснато расте, то ефектът от реализацията на проекта става още по-значим за града.

С реализирането на този проект град Плевен получи една модерна и високоефективна система за улично осветление. Градът стана по-светъл и приятен за живеене.

Снимките са предоставени от Пресцентър на Община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: