Отбелязваме Международния ден на белия бастун

15.10.2022 7:54

На 15 октомври отбелязваме Международния ден на белия бастун.

През 1921 г. Джеймс Бигс – фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. За това той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си. Белият цвят го направил по-забележим.

През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага бастуните използвани от слепи хора да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белия цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект. През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея.

През 1931 година във Франция стартира национална програма за движение на незрящи хора. В САЩ въвеждането на белия бастун се дължи на Джордж Бонъм.

Денят на белия бастун е приет от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение.

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, HR753, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за Ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за Международен ден на белия бастун. 10 години по-късно – февруари 1980, Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите (по-голямата и по-стара световна организация на слепите) по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: