Окръжният прокурор: Голяма част от учениците не познават основни положения от българската конституция.

06.10.2022 12:16

Работна среща по актуални теми, по инициатива на Окръжна прокуратура Плевен, се проведе в Съдебната палата с участието на окръжния прокурор Владимир Николов, заместник окръжният прокурор Дияна Илиева – Стоянова и представители на медиите.

Дискутираните теми бяха стартиралата инициатива „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“ на Асоциацията на Прокурорите в България  и Камарата на следователите в България, в партньорско сътрудничество с Националната мрежа за децата, посещението на окръжния прокурор в Румъния, работата на Прокуратурата по време на приключилата вече изборна кампания.

„Важно е прокуратурата да влезе в българските училища с мисията повишаване правната грамотност и култура на учениците, повишаване информираността им за съдебната власт и изграждане на ценностно отношение към закона. На разбираем и достъпен за децата език да им говори за върховенството на закона, Конституцията и принципа на разделение на властите.“, коментира окръжният прокурор Владимир Николов. Според него целта на инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“ е учениците да получат базова правна култура, за да знаят, какви са рамките на тяхното поведение в обществото. Факт е, че голяма част от учениците не познават основни положения от българската конституция.

По време на срещите на представителите на Прокуратурата висок интерес и много задавани въпроси от страна на учениците е предизвикала темата за смъртното наказание. Тя ще бъде обсъдена на следващи срещи като част от инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, която ще продължи, освен в училища от Плевен и областта, и в други градове в страната. В нея ще се включат и представители на неправителствени организации.

„Важно е всички български граждани да разберат идеята на хуманността на съвременното демократично наказателно право. Ние, като прокурори, следователи, съдебни служители, сме не само професионалисти в дадена област, а на първо място граждани, и на следващо – родители.“, коментира още окръжният прокурор на срещата с представители на медиите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: