Българският кардиологичен институт стартира кампания „Обичам те, сърце“

29.09.2022 16:23

Кампания под мотото „Обичам те, сърце“ стартира Българският Кардиологичен Институт (БКИ). За начало на инициативата БКИ избра Световния ден на сърцето – 29 септември. Кампанията е изцяло ориентирана в помощ на пациентите с идеята за по-добър и здравословен начин на живот и включва поредица от срещи и инициативи. Всяка една от проявите е малка крачка към нещо голямо – промяна към по-пълноценен начин на живот за пациентите със сърдечносъдови заболявания.

Днес в болниците на БКИ – МБАЛ „Сърце и мозък“ Плевен и Бургас, както и в Специализираните болници за активно лечение по кардиология в Плевен, Велико Търново, Шумен, Ямбол и Варна, се провеждат различни прояви, посветени на Деня на сърцето.

С кратки презентации за своите пациенти водещи специалисти в областта на кардиологията представят съвети за здравословния начин на живот и отговорят на въпроси по темата. Срещите включват обсъждане на режими за пълноценно хранене, количеството прием на плодове и зеленчуци, консумацията на сол и колко вода трябва да се приема при сърдечно заболяване.

Пациенти по места получават и препоръки за здравословната степен на физическо натоварване в ежедневието си, както и съвети за това какви са ползите от редовната физическа активност. Провеждат се групови занимания с лека физическа интензивност и дозиране спрямо сърдечносъдовата патология на всеки конкретен пациент.

В рамките на кампанията в болниците на БКИ се провеждат и дискусии на различни теми – за нормалните стойности на артериалното налягане, нормалното ниво на мазнини в кръвта, каква е ролята на вредните навици като тютюнопушене и прием на алкохол за човешкото здраве, как да контролираме други значими придружаващи заболявания като захарен диабет, мозъчен инсулт и хронична артериална болест на долните крайници.

Важен акцент по време на всички прояви е изграждането на екипност между лекар и пациент в борбата с основните сърдечносъдови заболявания, като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето във всичките и форми, както и сърдечна недостатъчност.

„Нашите болници разполагат със съвременна база, арсенал от млад и амбициозен екип, който е в състояние да вдъхне доверие, увереност и вяра за един по-добър и пълноценен начин на живот, въпреки наличието на сърдечно заболяване“, споделят от Българския Кардиологичен Институт.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: