12-годишният Георги Дамянов от с. Байкал е със сребърен медал от националния събор в Копривщица

06.08.2022 8:39

12-годишният Георги Дамянов от с. Байкал бе отличен със сребърен медал за индивидуалното му изпълнение на кавал от XII Националния събор на народното творчество в Копривщица. Това информират от пресцентъра на Областна администрация – Плевен.

Този медал оправда очакванията на заместник-областния управител на Плевен Виолета Иеремиева – председател на комисията на регионално ниво, която декларира още на регионалния кръг през м. юни пред Георги, че ще следи с нетърпение и ще е в очакване неговите бъдещи изяви и развитие.

Плевенският край  се представи в събора освен с Георги, с още пет фолклорни групи. Те изпълниха обичаите Ладуване, Дойлада, Кумичене, коледарски песни, както и автентични хора и игри, съхранени от фолклорните групи към читалищата в град Койнаре, селата Телиш, Ракита и Гиген.

Най-малкият участник от област Плевен тази година на събора в Копривщица бе осемгодишната Силвия от с. Телиш, която участва в обичая Ладуване. Съборът на народното творчество се провежда от  днес до 7 август, като участниците от Област Плевен се представиха в първия ден на Събора.

Припомняме, че селекцията на участниците на регионално ниво се извърши от комисия с председател Виолета Иеремиева, заместник-областен управител на Плевен и членове: доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българска академия на науките и Димана Димчева от отдел „Етнография“ на РИМ – Плевен в рамките на регионалния етап.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица съществува от 1965 г. От 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Организира се от Министерството на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика  с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).

Медийни партньори на Събора са Българска национална телевизия, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: