Мартин Митев остава председател на Общински съвет Плевен!

09.06.2022 11:00

Общински съвет – Плевен заседава днес по една единствена точка: Предложение за предсрочно прекратяване на правомощията и освобождаване на Председателя на Общински съвет – Плевен, приемане на процедурни правила и провеждане на нов избор на Председател на Общински съвет – Плевен. Вносител на предложението са 15 общински съветници.

Предложението е някакъв турлю гювеч, така Митев определи текста на вносителите в началото на сесията. За да не постави в неловко положение вносителите на предложеннието за прекратяване на правомощията му, той сам процедурно предложи да им помогне с изготвено от него. Стигна се до абсурдната ситуация председателят на местния парламент сам да дефинира в решения процедурата по гласуване на поисканото предсрочно прекратяване на правомощията му…

Как продължи сесията – с почивка и последвало излагане на мотивите за прекратяване на правомощията и освобождаване на Председателя на Общински съвет.

А ето и мотивите за искането, според представител на вносителите: Чисто конюнктурно, промяната на политиката в България. А по принцип: Митев се опита на последната сесия да наложи продаването на терен на дружество, на което той е директор…

Това не могат да бъдат мотиви. Вие сте смешни, лаконично контрира Митев, като припомни, че политическата обстановка от вчера вече пак се промени.

Лично засегнат, Свилен Атанасов от БСП, посочи, че шефът на местния парламент трябва да е от най-голямата група, а такава, в момента, била БСП. Лично засегнат, Свилен Тодоров посочи като мотив за исканата оставка моралния кодекс и вероятното негово пристъпване от Мартин Митев.

След бързата размяна на реплики и дублики, и опити за аргументирани изказвания, дебатът бе прекратен и избрана Временна комисия за предсрочно прекратяване на правомощията и освобождаване на Председателя на Общински съвет. За председател на 5-членката бе избран съветник Пепо Петков. А с декларация, групата на ПП ГЕРБ обяви, че няма да участва в гласуването.

След последвалия таен вот резултатът бе следния: за прекратяване – 17 , против – 3, 1 се е въздържал. В гласуването участваха 27 съветници, 6 бюлетини бяха недействителни.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: