Още през 1942 година НУ „Христо Ботев“ защитава статута си на иновативно училище!

11.05.2022 12:25

С 420 ученици, които се обучават в 19 паралелки, и екип от педагози, съчетаващи в обучението иновациите и традициите, посреща своята 90-годишнина Иновативно Начално училище “Христо Ботев”.

Юбилеят на училището и програмата за празника бяха повод за пресконференцията в клуба на БТА в Плевен, с участието на директора Цветелин Горанов, педагозите Нели Иванова и Калина Гогичева, историка Мирослав Михайлов –  автор на новата книга за историята на училището и издателя Мариета Павлова.

На пресконференцията бе представена официално книгата „Начално училище „Христо Ботев“ град Плевен – училище с традиции и бъдеще“.

„Това бе една възможност да се докосна до историята на Плевен през историята на едно училище с традиции. Впечатли ме възходящата линия на развитие на учебното заведение от основаването му, когато то става център на образователната дейност в Плевен и страната“, коментира Мирослав Михайлов.

За създаването на летописа авторът е ползвал материали от Държавен архив, периодичния печат в града от 30-те години, както и архива на училището. Той посочи като любопитен факт, че още през 1942 година НУ „Христо Ботев“ защитава статута си на иновативно училище, след като е едно от малкото в България, където се въвежда така нареченото „цялостно обучение“, организират се регионални и национални курсове за обучение и кварификация на учители.

В специалната програма за  90-годишнина са включени разнообразни събития. На 12 май от 17.30ч. ще бъде проведен Тържествен педагогически съвет с участието на настоящи и бивши преподаватели. От 18.30 часа е Инициативата “Мост между поколенията”, която ще събере в двора на родното училище различни поколения от бивши и настоящи възпитаници, както и родители и приятели. Това каза на пресконференцията директорът Цветелин Горанов.

Пак на 12 април от 19.30ч. е концертът на студентската формация “Jarava“ при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Ръководителят на формацията Владимир Величков е университетски преподавател в Пловдив и Благоевград, учител в НУИ “Панайот Пипков”.

На 17 май честванията на 90-годишнината на ИНУ “Христо Ботев” започват в 9ч. с тържествено шествие, което ще поведат 90 гайдари от Гайдарски оркестър – Калофер. То ще тръгне от Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

Час по-късно – в 10 часа, започва празничният концерт в НЧ “Съгласие 1869”. В него ще участват състави от Център за работа с деца / хор “Звъника” с ръководител Ваня Делийска и Детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Нашенчета“ с ръководител Огнян Летов/, Северняшки ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев”, ученици от НУИ ”Панайот Пипков”, сред които участниците в Акордеонният ансамбъл “Акордеомания” с ръководители Ценка Тодорова и Румен Тодоров и Формация „The Bakers“ с ръководител Владимир Величков, народните певци Георги и Иван Гоцеви.

В програмата са включени още Вокална група „Ботевци пеят“ и Фанфарният оркестър при ИНУ „Хр. Ботев“, както и малките приятели на училището от ДГ „Кокиче“. Концертът ще е с вход свободен за всички граждани.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: