Отбелязахме Международния ден на авиацията и космонавтиката

13.04.2022 12:13

На 12 април отбелязваме Международният ден на авиацията и космонавтиката. Той се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация по авиация.  По този повод, в Долна Митрополия се поведе кръгла маса на тема „Състояние и перспективи за развитие на системата за авиационно образование в Република България“. Събитието е организирано от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Сред поканените гости бяха областният управител Иван Янчев и ректора на Медицински университет Плевен проф. д-р Добромир Димитров. Присъстваха  представители на университети, професионални училища,  бизнес и организации, занимаващи се с въздушни спортове, много граждани, общественици и културни дейци.

Тържественото честване протече с наситена програма.

Общ строй и военен парад на личният състав на военновъздушното училище беляза началото на тържествата. Приветствие към участниците отправи началникът на ВВВУ, бригаден генерал инж. Юлиян Радойски. Поздравителни адреси бяха прочетени от името на президента на Република България Румен Радев и кмета на община Плевен Георг Спартански.

Гости, преподаватели и посетители имаха възможност да се насладят на изложбата „Април 1876“, поднесена в илюстрации, портрети и карикатури от Николай Бебенов.

Интереса на присъстващите грабна представянето на книгата „Вашите криле“ на Асен Йорданов. Книгата се популяризирана от ВВВУ „Георги Бенковски“, в знак на уважение и признателност към изобретателя, инженера и авиатор Асен Йорданов и по случай 125-тата годишнина от неговото раждане.

„Разперете Вашите криле широко в

небесните и житейски простори,

следвайте заветите на Асен Йорданов и

на всички, които превърнаха летенето в смисъл на живота си!

Напред и нагоре!“

Това бе посланието на бригаден генерал Радойски, поднесено заедно с емблематичния труд на автора – част от Випуск 70-ти на ВВВУ „Георги Бенковски“.

За областният управител бе чест, да получи за подарък, тази книга, защото в нея не думите, а опита говори, пречупен през погледа на основоположника на българското самолетостроене.

Информация и снимка: Областна администрация Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: