Църквата отбелязва днес Успение на Свети Методий Славянобългарски

06.04.2022 7:30

Свети Методий е по-големият брат на славянския равноапостол Свети Кирил Философ. В ранната си младост избира военно поприще и десет години управлява славянска област подвластна на византийския император. Почуствал божието признание, се отказва от високия си пост и постъпва в манастир в планината Олимп. По-късно при него идва и по-малкият му брат Константин. От тогава те не се разделят до смъртта си и заедно извършват великото и забележително дело – създаването на славянската писменост и на християнската просвета сред славяните.
В Моравия двамата братя учат народа в християнска вяра на достъпен славянски език и това продължава до смъртта на Св. Кирил в Рим. В изпълнение на завета на брат си да продължи общото им дело, Методий отива в Панония и се отдава изцяло на проповедническа и книжовна дейност, което не остава незабелязана от немското духовенство. Методий е затворен в един баварски манастир и освободен след застъпничеството на папа Йоан VIII. Св. Методий продължава делото си на славянски равноапостол като проповядва словото на божествената истина и като превежда от гръцки на славянски език свещените книги.

Умира на 6 април 885 г. На 31 декември 1980 г. светите братя Кирил и Методий са обявени от папа Йоан Павел Втори за покровители на Европа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: