Научна конференция „Кнежа – град на бъдещето“ се проведе в ПГЗ „Стефан Цанов“

31.03.2022 7:57

На 30 март, по покана на г-жа Светлана Калапишева – директор на ПГЗ „Стефан Цанов“, Заместник-кметовете на Община Кнежа г-жа Капка Митева и г-н Цветомир Миловски, Главният експерт „Екология“ г-жа Миглена Горнишка и служители на Общинска администрация имаха удоволствието да присъстват на Научната конференция „Кнежа – град на бъдещето“.

По време на конференцията учениците от 9 в клас, специалност „Растителна защита и агрохимия“, представиха STEM – проекти, реализирани по програма „Училище за пример“. Обединени в четири екипа, деветокласниците представиха решение на голям въпрос: „Ако се изчерпят всички изкопаеми горива на планетата и Кнежа остане последното място с наличните си ресурси, от които света зависи – какво бихме предложили, за да имаме качествен живот – отопление, движение, хранителни ресурси, производства, образование.“.

След 3 месеца усилена работа, много проучвания и генериране на идеи, учениците предлагат да бъде направено производство на биоетанол и биометан, което би осигурило икономическа, социална и екологична независимост за Кнежа днес и в бъдеще.

Те представиха идеите си под форма на презентации и макети, което помогна на публиката да се запознае най-изчерпателно с проектите им, а именно: проект „Карта на земеделието“; проект „Слънчева къща“; проект „Биоетанол за отопление в биокамина“ и проект „Биометан“.

Академични посланици в това вълнуващо приключение са учителите по STEM науки – Снежана Драшанска, Петранка Петровска-Коларова, София Димитрова, Таня Хиновска- Накова и Цветелина Лицанова, които имаха задачата да насочват и мотивират всички 28 участника.

Други специални гости на събитието бяха: началникът на РУО – Плевен – г-жа Албена Тотева, менторът на програмата „Училище за пример“ – г-жа Теменужка Христова, г-жа Милена Горанова и директори на учебни заведения.

Те, заедно с ръководството на Община Кнежа, изказаха възхищението си от добре свършената работа на всички екипи и техните академични посланици, които са били неотлъчно до тях.

Поздравявам г-жа Светлана Калапишева, целия учителски колектив и всички ученици за усърдието и постоянството, които проявяват в своята работа и учение! Щастлив съм, че в нашата община качеството на образование се повишава все повече!

Информация и снимки: Фейсбук страница на кмет на Община Кнежа

#тагове:

НАЙ-НОВИ: