Кнежа чества Националния празник – Трети март

03.03.2022 17:19

Има дни в историята на българския народ, които оставят трайна следа и превратностите на времето не могат да ги заличат от съзнанието ни. За нас 3-ти март 1878 г. e не само подписването на Санстефанския мирен договор. За нас 3-ти март e дата свещена, белязала нашето Освобождение, ден – най-съкровен в календара на българската национална история, въплъщение на едно ново начало.

Програмата по случай празника започна с тържествен ритуал по освещаване на знамето на Република България и тържествено му издигне под звука на българския химн от републиканските шампиони Светлин Занков и Владислав Йочколовски.

Стотици ученици, учители и граждани на Община Кнежа положиха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните наши съграждани, след което се отправиха към парк „Ахтирка“, където продължи програмата.

На откритата сцена в парка се състоя награждаването на победителите от конкурса за есе „За твоята свобода, Българийо”, а след това чухме талантливите деца от НЧ „Борба 1896“ с ръководител г-жа Галя Илчовска, които изпяха тематични песни за празника и подгряха публиката за следващите участници.

Община Кнежа и  Национално дружество „Традиция“ – клон Червен бряг и Плевен бяха подготвили зрелищна историческа възстановка, която ни пренесе във възрожденските времена на България.

Програмата продължи с много хора, песни и танци. Певицата Цвети Веселинова и Танцова формация „Табиетлии“ заредиха гостите и гражданите на града с много настроение и положителни емоции.

ЧЕСТИТ 3 МАРТ, БЪЛГАРИ!

Текст и снимки: Фейсбук страница на Илийчо Лачовски, кмет на Община Кнежа

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: