Корнелия Нинова:  Държавата ще продава  дървата за огрев без посредници. Цената пада!

15.02.2022 15:24

Мярката ще подпомогне над 1.5 милиона домакинства, които ползват дърва за огрев

„Бяхме обещали да направим всичко по силите си държавата да помогне в този момент на бедните и на затрудненията на хората с цената на дървата и с достъпа до дърва и дървесина. Това е още едно изпълнено обещание пред българските граждани, а новината засяга над 1.5 милиона домакинства, които ползват дърва за огрев.“ Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на съвместния брифинг с министър Иван Иванов.

По думите на Нинова държавата влиза в ролята си и в този сектор, като се ограничават посредниците, цените падат. „От днес започват да работят 17 склада в Държавните горски стопанства и в Държавните ловни стопанства, те ще станат 56 в скоро време. Там дървесината за огрев ще се продава на цената да добиване, без никакви надценки и такси за гражданите“, обясни тя като допълни, че от тези складове ще се извозват дървесината и дървата до мястото, където живеят хората, нуждаещи се от тези дърва.

„Ограничаваме посредниците, които на места са по няколко, които натоварват цената, и които купуват дърва, за да ги препродават, допълни още Корнелия Нинова. Тя даде пример с един от тези складове, в който дървесината се добива  на 84 лв., а същата на пазара е 160 лв. Нинова обясни, че Държавните горски стопанства започват да наемат работници, които да добиват самата дървесина в гората, както и да закупуват високопроходима техника.

По думите на вицепремиера Нинова, за да стане мярката ефективна, имат нужда от помощта на кметовете, които да предоставят списъците с хората, нуждаещи се от дървесина, информират от Пресцентър на БСП.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: