18 януари – Международен ден на снежния човек

18.01.2022 6:55

18-qnuari

Ежегодно, на 18-и януари, светът отбелязва Международния ден на снежния човек. Идеята за този “рожден ден” е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата пък е свързана с така познатата на всички фигура на снежния човек.

Най-често, снежната скулптура представлява две или три различни по големина снежни топки, поставени една върху друга. Върху по-малката, поставена отгоре, се рисува усмихнатото лице с морков вместо нос, а на врата се завързва шал. Един от задължителните атрибути за снежния човек е метлата или лопатата за сняг.

Така, външният вид на снежната скулптура наподобява числото 18 – с метла/лопата за единицата и тантурестото тяло, наподобяващо осмица.

Никой не е съвсем сигурен кога и как снежните човеци са измислени от творческия ум на човечеството. Макар не един и двама да са се залавяли с нелеката задача да напишат “биографията” на снежните скулптури, до този момент не сме сигурни кога е реалната рождена дата на тази зимна традиция.

Най-ранните данни за появата на снежните човеци отнасяме към 14-и век. Тогава, по страниците на книгата “Book of hours”, се появяват скици и драскулки, наподобяващи снежните скулптури.

Източник: poligraff.net

#тагове:

НАЙ-НОВИ: