Малки художници от НУ „Патриарх Евтимий“ – Плевен творят щастие

15.12.2021 14:50

Урок по рисуване от истински художник получиха първокласниците от НУ „Патриарх Евтимий“ – Плевен. Милена Борисова, класен ръководител на I „г” клас  покани в час майката на едно от децата – Никола, художничката Ралица Енчева. Тя помогна на първокласниците в изработването на зимни картини. За миг децата се потопиха в света на изобразителното изкуството с цялото му многообразие и богатство. „Всички ученици имат отношение към рисуването, обичат да творят, а тази среща още повече ги мотивира да подготвят, на пръв поглед еднакви картини , но всяка със свой почерк и присъствие“, разказва Енчева.

Тя добави, че малките художници бързо са се справили и са представили свои авторски творби за Коледния базар в училището. „Бях подготвила за децата работа с акрилни бои, използвайки четка и памучни тампони, по предварително показани изображения, които след това придобиха свой индивидуален почерк. Моят учител Стилиян Атанасов казваше: „Да сложиш една ябълка пред десет художника ще получиш десет различни ябълки.“ Вярвам, че всички деца са талантливи, а за да се развиват тези таланти, е необходимо специално отношение и работа“, сподели Ралица Енчева. Според нея рисуването спомага развитието на фината моторика, възпитава в естетика, спомага за работа с пространството, цветоусещането, възпитава в търпение, засилва концентрацията, тези качества обогатяват децата и им дават свобода да изразяват себе си.

Ралица Енчева е учила анимационно кино режисура в НБУ и е  завършила Национална художествена академия- специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ и „Педагогика на художественото образование“. От близо две години има частно ателие за рисуване с деца и възрастни – Ателие РаЕ.

Снимки: личен архив, Ралица Енчева

#тагове:

НАЙ-НОВИ: