Община Плевен възложи прочистване на част от речното легло на р. Тученица в парк „Кайлъка“

02.11.2021 11:52

Община Плевен получи от Басейнова дирекция „Дунавски район“ разрешително за ползване на воден обект – река Тученица, в участъка от Моста до хотел „Кайлъка” в едноименния парк. То е насочено основно към предпазване от вредното въздействие на водите чрез увеличаване на пропускната способност и по този начин намаляване на заплахата и риска от наводнения и подпомагане оттичането на повърхностните води, информират от пресцентъра на местната управа.

След извършен от междуведомствена комисия оглед са констатирани локални точки от реката с видимо намалена проводимост на водата поради наличие на храстовидна и нискостеблена растителност, единични дървета, надвиснали клони, сухи клони, паднали напречно над реката дънери, наличие на предмети, които са предпоставка за преграждане на водното течение.Участъкът от река Тученица, заявен за ползване, е с дължина 2 800 м, средна широчина от 11 м, а площта е 31 998 кв. м.

В тази връзка Община Плевен възложи на „Паркстрой” ЕООД почистване на речното легло на р. Тученица в цитирания участък. Зелените отпадъци ще бъдат транспортирани и предадени за третиране в компостиращата инсталация на Регионалната система за управление на отпадъците – Плевен (до с. Буковлък). Годната добита дървесина ще се транспортира съгласно изискванията на Закона за горите и ще се съхранява и ползва за нуждите на общински обекти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: