Как да се грижим за механичните часовници?

29.10.2021 7:36

Честито! Закупили сте механичен часовник, който е много повече от устройство за измерване на времето. Бихе искали да споделим с Вас няколко съвета как да поддържате механичните си часовници, за да могат да работят за поколения напред.

Навиване на часовника

Основната архитектура на почти всеки механичен мъжки часовник, изработен през последните три века, е почти една и съща, доказвайки наистина каква гениална и ефективна машина е. За различка от кварцовия часовник, механичният не получава енергията си от батерия. Вместо това  енергията, която задвижва стрелките около циферблата и допълнителните му функции – като например тези за дата, лунна фаза или хронограф, идва от отвиването на плътно навита плоска пружина. Механичните часовници се предлагат или с ръчно,или автоматично навиване, а понякога и с двете.

Има няколко стъпки, които да следвате като навивате ръчно часовника си:

  • Навивайте часовника като го свалите от китката си, за да сведете до миниум напрежението на оста.
  • Не пренавивайте. Спрете когато почувствате напрежение, в противен случай ще скъсате пружината.
  • Изградете си навик да навивате часовника си преди всяко слагане на китката. А ако е автоматичен просто го сложете.

Нагласяне на дата и час

Най-важното правило е да не сверявате датата в интервала между 21:00 и 02:00 (имайте предвид, че визираме времето, което часовника показва,  а не точното време през деня). Ако сте взели часовник, който не работи и не сте сигурни кога е спрял, издърпайте жлеба на часовника до край и завъртете стрелките, докато датата не се смени. Това означава, че сте намерили полунощ. След това нагласете времето след 02:00 преди да приберете жлеба и да настроите датата. Ще попитате защо? Mеханизмът за промяна на датата започва да включва зъбния венец след 21:00 и се освобождава след 02:00. Задаването на дата в този период може да счупи нежните зъбци на механизма, ремонтът, на които би струвал скъпо. Когато задавате часа въртете времето напред, вместо да го движите назад (по посока на часовниковата стрелка – както се върти нормален часовник). Навиването по този начин ще предотврати повреда в механизма за настройка на датата.

Смъртни врагове на механичния часовник

Трите най-големи врагове на хубавия механичен часовник са влага, удар и магнетизъм. Въпреки, че повечето нови механизми, съдържат компоненти, устойчиви на тези три фактора, не се препоръчва да носите часовника си Heirloom на голф или ежедневно плуване. Внезапният удар може да отчупи зъбните колела на механизма и да доведе до неизправност на часовника. Ако държите часовника си близо до силно магнитно поле, като звукови усилватели например, това също би намалило точността му.

Колко често трябва да обслужвате часовника си?

Подобно на всеки автомобил и марковите часовници имат нужда от редовно почистване и смяна на маслото, за да продължат да работят ефективно. Повечето авторитени източници препоръчват поддръжка на механичния часовник на всеки 2-7 години. Облсужването гарантира, че Вашият часовник ще отчита времето точно и ще пордължи да работи през следващите десетилетия. Ние Ви препоръчваме да обслужвате механичния си часовник на всеки 3-5 години. Може да го изпратите на нас или на Вашия часовникар за редовната му поддръжка.

Уважение към традициите

Въпреки всички правила и стъпки, които трябва да следвате, за да поддръжате Вашия механичен часовник, той винаги ще остане един от най-ценните Ви инструменти, които притежавате и най-важното – батерията му никога няма да свърши, за разлика от тази на умния Ви часовник. Същевременно не изчаквайте до последния момент за редовната му поддръжка, защото отлагането й може да Ви струва много. Грижете се с любов за Вашия механичен часовник не само, за да сте сигурни, че той работи, но и за да засвидетелствате уважение към майсторството и наследството на това изобретение, което съществува от векове. Покрижете се за часовника си и той ще се погрижи за Вас.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: