Над 1100 преброители и контрольори са ангажирани с преброяването в област Плевен

07.09.2021 13:12

1 199 преброители и контрольори са ангажирани в област Плевен за 18-ото национално преброяване на населението и жилищния фонд. Това информира Полина Цветкова, директор на Териториално статистическо бюро – Северозапад. Преброителите са достатъчно, въпреки отлива заради пандемията. Разчетите са направени за 50% електронно преброили се, а нашите очаквания са за много повече, коментира Цветкова.

Обученията на преброители и контрольори в Плевенска област са ивършени в периода от 24 август до 1 септември. Те са били организирани от Общинските преброителни комисии и отдел „Статистически изследвания – Плевен“ към ТСБ – Северозапад. Срещите с преброителите се проведоха във всички общини в областта, в специално наети за целта зали, които са с достатъчно голям капацитет, за да отговарят на изискванията за предотвратяване на разпространението на COVID 19, обясни Цветкова.

Ще припомним, че днес официално стартира Преброяване 2021 като до 17 септември може да се преброим сами онлайн. След това от 18 септември до 3 октомври преброители ще направят обходи.

Най-сигурният начин е да се преброим онлайн. Така срещата с преброител ще бъде само за предаване на уникалния код, който ще получим при електронното преброяване, смята Полина Цветкова.
Тайната на събраната информация е защитена от Закона за преброяването и Закона за статистиката. Но по-важното е, че българската статистика вече 141 години работи с данните на хората и фирмите, и няма случайно изтичане на индивидуални данни. Ние имаме традиции в тази сфера, категорична е директорът на ТСБ – Северозапад.
Първите предварителни данни за броя на населението ще бъдат обявени в края на тази година. След това до края на 2022 година периодично ще се обявява готовата информация. И накрая цялата обобщена информация ще бъде публична.

Актуална информация за подготовката и провеждането на Преброяване 2021е налична на https://census2021.bg/.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: