Плевен е домакин на Международен фестивал „Акордеомания 2021“

01.07.2021 16:47

Международен фестивал „АКОРДЕОМАНИЯ 2021“ ще се проведе от 1 до 4 юли в Плевен, организиран от Сдружение Акордеомания арт и Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, съобщиха днес на пресконференция организаторите.

Международен акордеонен фестивал „Акордеомания“ е платформа за оживен творчески и интелектуален обмен между международно признати творци и преподаватели с млади и талантливи музиканти от цял свят, на които ще предложат нови идеи, възможности за творческо израстване и изграждане на контакти за бъдещи професионални кариери. Това е единственото събитие в България, което предлага – конкуренция (международен и национален конкурс), обмяна на опит (акордеонна академия), концерти и творчески контакти с едни от най-големите имена в акордеонното изкуство.

Фестивалът включва – Международен акордеонен конкурс „Акордеомания“ в 10 категории, разпределени в 3 направления: класика, камерна, виртуозна и забавна музика; Национален акордеонен конкурс „Акордеомания“ в три възрастови групи за индивидуални изпълнители, включени в Програма на мерките за закрила на  деца с изявени дарби таланти 2021.

В  Международен и Национален акордеонен конкурс Акордеомания ще се проведе национална селекция на изпълнители за допускане до участие в Световен трофей на акордеона 2021, организиран от Световната конфедерация на акордеона (ConfédérationMondialedel’Accordéon). Международно жури от Русия, Франция, Сърбия и България ще оценява участниците в конкурсите.

Акордеонна академия предлага на участниците: майсторски класове на педагози и изпълнители с международна известност – Юрий Шишкин  (Руска Федерация), Фредерик Дешам(Франция).

Ново в акордеонна академия е WorkshopZone с признати специалисти – лектори в семинар за професионално развитие в областта на акордеонното изкуство: Фредерик Дeшам – председател на Световната конфедерация на акордеона и международно признат професор – ръководител на майсторски класове в цял свят; Юрий Шишкин – заслужил артист на Руската федерация, концертиращ изпълнител и почетен вицепрезидент на Международната конфедерация на акордеонистите; Виктор Мелник – известен с майсторството си в Европа, лектор по теми за развитие, устройство, ремонт и поддръжка на акордеона, консултант на световно известни фирми и производители.

В Уъркшоп зона акордеонната общност ще се срещне с двама млади, успели български изпълнители – Стоян Караиванов и Христо Златков.

Концерти в рамките на фестивала ще изнесат Лука Симич от Сърбия, носител на първа награда в VI категория от Международен конкурс „Акордеомания“ 2019; Стоян Караиванов (бандонеон и баян) и ДоачБездюз (пиано) – Турция; Юрий Шишкин (баян) – концертиращ изпълнител, доцент по акордеон в Ростовска държавна консерватория „Сергей Рахманинов“.

Концертите и Международен и Национален акордеонен конкурс „Акордеомания 2021“ са със свободен достъп за гости и  общественост.

Пълната програма:

#тагове:

НАЙ-НОВИ: