Плевенчани се поклониха пред величието на Ботев /фотогалерия/

02.06.2021 13:10

Денят на Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта на България бе отбелязан днес в Плевен с ритуал пред паметника на поета революционер на едноименния булевард. Свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида. Сред дошлите да се поклонят пред делото на Христо Ботев и да почетат паметта на загиналите за свободата на родината бяха председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев, кметът Георг Спартански и зам.-кметът Стефан Милев, общински съветници, граждани, както и ученици от НУ „Христо Ботев“ и НУ „Патриарх Евтимий“, малчугани от детски градини. В ритуала участваха и военнослужещи от Плевенския гарнизон.

„Ботев е от малцината, които са си извоювали привилегията да казват това, което мислят и да правят това, което казват. Той казва, че когато въстане робът, в редовете на борбата ще си найде гроба и го изпълнява по един категоричен начин. Ботев ни остави едно богатство от 20 стихотворения извън неговата публицистика. Но с тях е направил повече за българската литература и култура, отколкото са направили 200 тома западноевропейска литература в богатите още тогава развити страни. Ботев е колос на словото и на револвера. Имаме двама такива герои – Ботев и Левски“, каза в словото си кметът Георг Спартански. „Деца, бъдете възпитани и умни, но недейте да бъдете послушни, защото послушението ражда роби. Робите са манипулирани и нямат собствени желания, а изпълняват желанията на своите господари. Родители, учете децата да имат свое мнение, да са горди българи, да обичат българската история и да славят нашите революционери, за които да си спомняме не само на 18 февруари и 2 юни, защото, за да ни има нас трябваше те с огнените си слово и меч да проправят кървава диря в бъдещето. Нека да следваме заветите им и нека да я има България, докато е жива паметта за тези герои! Нека е вечна славата за тях и нека ние да бъдем достойни за техните завети!“, добави кметът Спартански.

В знак на признателност бяха поднесени цветя и венци. Точно в 12.00 се чу ивоят на сирените в памет на загиналите за Свободата и Независимостта на България.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: