Позиция на Делегацията на българските социалисти в ЕП

24.03.2021 7:46

Предизборната кампания у нас е в разгара си и затова не е чудно, че определена политическа сила за пореден път използва арсенал от лъжи и клеветнически спекулации. Днес в разпространено съобщение до медиите се набеждават членове на Европейския парламент във връзка за предстоящ доклад относно Република Северна Македония. Неприемливото в случая е, че вместо първо да помисли, председателят на съответната партия предприема действия, които поставят незаслужено България в поредни текстове на резолюции на ЕП, както и в негативния информационен поток към европейските институции.

Прескачането на парламентарната бариера може и да е политическа цел, но няма как да служи като оправдание за злоупотребата с българския национален интерес. Публикуването на карти и непремерени изявления може и да вдигат проценти, но правят неприемлива цялостната позиция на България в Европа. Заради подобни прояви европейските ни партньори не разбират поведението на страната ни. Така не печелим подкрепа. А нови резолюции.

Предлаганият текст в доклада на ЕП за Република Северна Македония е точно в тази посока. Внесеното изменение е: “Осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България; призовава българските органи да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България…”

Предложението е на четирима евродепутати: Тонино Пицула (Хърватия), Таня Файон (Словения), Андреас Шидер (Австрия), Марек Белка (Полша). Точно те са набедени в “компромис, откровена глупост или скопски лобизъм.” Твърдението, че мястото им не е в ЕП не заслужава коментар.

Делегацията на българските социалисти в ЕП няма да подкрепи внесеното изменение, защото то не отразява изцяло историческия и политическия контекст на Балканите. Но категорично се противопоставя на приватизирането на българския национален интерес и монопола над патриотичните каузи. Особено от политическа сила, която руши авторитета на България в ЕС заради собствен интерес – политическото й оцеляване. Колкото до притесненията на т.нар. „патриоти“ за бъдещите коалиции у нас – важното е България да не бъде продадена.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: