КНСБ с анализ на общинските бюджети’2021 в област Плевен, отчитат ръст на възнагражденията

22.02.2021 13:15

КНСБ – Плевен представи днес анализ по четири основни функции на общинските бюджети 2021 в областта. Това направи на пресконференция регионалният лидер на синдикалната организация Янчо Андонов. Той подчерта, че основното искане на КНСБ за бюджет’ 21 е било за увеличение на основните работни заплати.

Във функция „Общинска администрация“ от КНСБ подчертават, че увеличението на средствата, финансирани от държавата в общините Гулянци, Левски и Плевен, е с 25%. Възнагражденията ще бъдат увеличени с до 20% в Левски и Гулянци, докато в Плевен не е предвидено такова засега.

В „Образование“ от синдиката анализа показва, че има 15-16% увеличение на заплатите за педагозите и с 9-12% за непедагогическия персонал.

В областта на „Здравеопазване“, конкретно за медицинските специалисти в детски и учебни заведения, също се очаква повишение на възнагражденията като в повечето общини е достигната основна заплата от 900 лв., но и тук има изключения. През 2021 г. основните заплати на всички медицински специалисти, наши синдикални членове, ще бъдат увеличени със 7-10%, а в общините Плевен, Искър и Червен бряг ще надхвърлят приетите на национално ниво, обясни Янчо Андонов.

Според анализа на КНСБ във функция „Култура, почивно дело и религиозни дейности“ ще има увеличение с 10% на заплатите в Исторически музей с регионален характер. Андонов отбеляза специфичен случай със заплатите в РВИМ – Плевен, където финансирането е и общинско, и държавно.

Достигнат е ръст на възнагражденията във всички функции и дейности в общините на област Плевен, където КНСБ има свои организации. КНСБ ще продължава да настоява за дългосрочна държавна политика в бюджетните сектори, която се основава на точни  и ясни  критерии и оценка на труда на учителя, медицинския и социалния работник, културния деец и админстративния служител. Настояваме за ежегодно актуализиране на основните работни заплати на заетите в системата на бюджетното финансиране между 10 и 15%, заключи Янчо Андонов.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: