Над 330 000 птици са умъртвени в огнищата на птичи грип в Плевенско

11.02.2021 15:48

Над 330 000 са умъртвените по хуманен начин птици в огнищата на птичи грип, които бяха установени в град Славяново. Това включва и бройката на загиналите от заболяването птици, съобщи днес директорът на ОДМБХ – Плевен д-р Иван Йорданов на заседание на Областната епизоотична комисия с председател зам.-областния управител Татяна Божинова, което се проведе в зала „Плевен“.

Д-р Йорданов подчерта, че епизоотичната обстановка в областта е напрегната по отношение на птичия грип. Заболяването е установено в 4 птицевъдни обекта на територията на бившия птицезавод в землището на град Славяново. Става въпрос за 4 ферми за пекински патици и за кокошки.

Всички умъртвени птици са загробени на специално определената за целта площадка. През следващата седмица ще бъдат загробвани количествата фураж, които се намират във фермите. Предстои да започнат процедурите по обезщетяване на собствениците на птицефермите.

Д-р Йорданов бе категоричен, че няма да се убиват птици от лични стопанства, които попадат в 3- и 10-километровата зони около огнищата на птичи грип. Предстои обаче от личните стопанства да се вземат проби от птиците в тях, ще се извърши и преброяване. 

Ще припомним, че още при първото огнищебяха определени 3-километрова предпазна зона (гр. Славяново, общ. Плевен) и 10-километрова наблюдавана зона (с. Мечка, с. Коиловци в общ. Плевен; с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала в общ. Никопол; с. Трънчовица в общ. Левски и с. Тотлебен в общ. Пордим).

По отношение на заболяването Африканска чума по свинете бе съобщено, че ситуацията е спокойна и няма установени случаи на заразата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: