Предпазна и наблюдавана зони са определени около огнището на птичи грип в Плевенско

04.02.2021 9:50

Около птицефермата в град Славяново, където бе открито огнище на заболяването Инфлуенца тип А при птиците, са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попада гр. Славяново, обл. Плевен и 10-километрова наблюдавана зона – с. Мечка, с. Коиловци в общ. Плевен; с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала в общ. Никопол; с. Трънчовица в общ. Левски и с. Тотлебен в общ. Пордим. За това информират от Българската агенция по безопасност на храните.

В обекта са били отглеждани около 99 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

За заболяването Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина. За превенция на разпространението на болестта през ноември 2020 година изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед за отглеждане на птиците само в закрити помещение в есенно-зимния период, в който е характерно възникването на заболяването. Важно е също стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти и при транспортирането на птиците извън тях.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: