Кметът на Гулянци: На първо място за мен е опазването на здравето и живота на всеки жител на общината

07.01.2021 10:48
С поздрав за Ивановден чрез социалната мрежа фейсбук се обърна днес кметът на община Гулянци Лъчезар Яков. В него той обърна внимание на ограничанията тази година за честване на най-тачените празници от българите заради КОВИД мерките.
Публикваме обръщението:
„Искам да благодаря на всички, които се съобразиха с министерските разпоредби и противоепидемичните мерки и празнуват в тесен кръг. Ценя високо отговорното Ви поведение и съпричастност!
На останалите, които смятат, че разваляме празника и вековната традиция, държа да кажа – не е проблем административната глоба, не е от значение от кое населено място съм аз, най-важното е какъв е ангажиментът ми като кмет към обществото. На първо място за мен е и винаги ще бъде опазването на здравето и живота на всеки един жител на общината. Какъв е вашият ангажимент към другите, уважаеми „радетели за българщината”? Имахте възможност да го покажете в днешния ден… По примера на децата, които лишихме от коледни тържества, от емоцията да посрещнат Дядо Коледа, а те, вместо да се сърдят и недоволстват, в знак на благодарност и съпричастност, изработиха картички и ангели за медицинските работници. Същите онези лекари, сестри и помощен персонал, които ежедневно изпълняват задълженията си към другите с риск за собственото си здраве.
Докато всички тези хора се борят за живота на родителите ни и близките ни, докато се чудим как да снабдим с кислородни апарати и концентратори общинската болница, докато хора губят живота си, е меко казано неуместно и морално недопустимо да честваме масови празници, да се събираме и да поставяме в риск хората около нас.
Обръщам се към Вас не като кмет, а като човек засегнат от вируса и загубил много близък в следствие на болестта. Съзнавайки сериозността на положението, не искам това да се случва на никого и ще направя всичко по силите си да го предотвратя, дори да ми коства масово неодобрение и непопулярни политически решения. Защото обратното би било лицемерие и евтин популизъм.
За тези, които наистина носят българския дух и традициите в сърцата си, винаги има начин да отбележат празника подобаващо, да зарадват хората, да се чуе тъпан, но без да се нарушават заповеди и още по-важното без да се рискува човешки живот. Защото искам догодина на Ивановден да сме пак заедно, а не някой да го няма заради миг безотговорност!“.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: