ГРАЖДАНСКОТО УЧАСТИЕ – ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? КАК И КОГА?

05.09.2020 18:31

В хода на застъпническите кампании на гражданите от общините Долна Митрополия, Левски и Белене, излизат въпроси, които са свързани с участието на гражданите. Какъв е по-дълбокият смисъл на гражданското участие, къде да се търсят далечните му цели?
По отношение на теоретични дефиниции и разбирания, се разграничават пет различни цели на гражданското участие:
– Внедряване/инкорпориране на обществени ценности в решения, например чрез предлагане и анализиране на алтернативи или намиране на грешки в аргументацията или детайлите на предлаганите политики;
– Разрешаване на конфликти между конкуриращи се интереси и чрез посредничество, заглаждане на различия и промотиране на сътрудничеството от страна на институциите;
– Създаване на доверие в институции и процеси от там повишаване на възможностите за разрешаване на проблеми;
– Информиране и образоване на обществото, в смисъла на повишаване на общественото разбиране на естеството на задачите и решенията на изграждане на капацитет.
Към тези цели можем да прибавим и две визии, които са основата на участието. Първата визия е, че това е стремежът и връзката с природното общностно състояние на хората, идеята за принадлежност и участие в семейство, род или общност се счита като естествена и подсъзнателна за човешкия вид. Втората визия е, че гражданското участие, чрез всичките си проявления легитимира управлението и политическия ред. И първични форми като членство, доброволческа или квартална организация, градуването на референдум, дори участието в мирни протести и свързано с познаване и признаване на общностен порядък и търсене на просперитет.


За да може гражданското участие изобщо да се реализира и да бъде адекватна опция за управлението е необходимо наличие на някои предпоставки. В различните режими предпоставките са специфични, като законоконституционно-плуралистични демокрации трябва да се отчете, че има голяма двупосочна връзка между гражданското участие и отвореността и прозрачността на управлението. В този смисъл, за да се гарантира отвореността и прозрачността са необходими следните условия:
– Да е достигнато сравнително високо качество в работата. Ако такова не е достигнато, участието повече пречи, защото ще разобличава некомпетентни служители и решения;
– Да бъдат разграничени въпроси, които пряко засягат интересите на гражданите, от такива със стратегическо и дългосрочно значение. По първите участието трябва енергично да се насърчава, докато за вторите трябва внимателно да се преценява кога, как и до колко е допустимо участието на гражданите.
Изграждането на нови механизми за реален диалог между гражданите и местната власт е сложен и многопластов процес, който ще предостави повече власт на хората и повече доверие към управляващите. Трите застъпнически кампании са тест за гражданската моля на жителите от трите общини и за зрелостта на трите местни власти.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Процедура BG05SFOP001-2-009 „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики на законодателството”, в рамките на Проект „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Плевенски Обществен Фонд ЧИТАЛИЩА” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Оперативна програма „Добро управление”.

НАЙ-НОВИ: