ОБУЧЕНИЕ „ГРАЖДАНСКИ МОНИТОРИНГ”

30.08.2020 17:54

Обучението на гражданските екипи за мониторинг на местното самоуправление бяха включени в тридневен изнесен семинар, който беше от ключово значение за подготовката им за предстоящите им дейности. В обучителната програма бяха включени темите: „Същност на мониторинговия процес”, „Методология на гражданския мониторинг върху управлението на местно равнище”, „Етапи на гражданското наблюдение”.
Основните изводи, които бяха направени от проектния екип, бяха свързани с психологическите бариери, които стоят пред участниците в мониторинговите екипи, в процеса на комуникация с представителите и структурите на местните власти. Йерархичното отношение към управляващите, липсата на гражданско самочувствие и съществуващите нагласи и страхове бяха основните стопери в процеса на подготовката на гражданските наблюдатели. Бяха изразени и редица безпокойства от това, че самата местна власт не е подготвена за процеса на гражданско наблюдение. Неразбирането за обществените ползи от въвеждането на този граждански подход, би могъл да затрудни и дори да направи невъзможен процеса на гражданския мониторинг.


В основата на гражданското наблюдение стоят взаимните интереси – тези на гражданите и тези на местното самоуправление. Разбирането, че прозрачността е основен принцип на доброто управление,  има различно възприемане от страна на гражданите и на представителите на местната власт.
По време на обучението бяха обсъдени и външните фактори, които биха възпрепятствали мониторинговия процес – гражданските протести за оставка на правителството, извънредното положение свързано с пандемията, нежеланието за сътрудничество и диалог от страна на общинските администрации.
Проведеното обучение надгради знания и умения у участниците и повиши тяхната готовност и мотивираност за предстоящата им дейност, в качеството им на граждански наблюдатели.


Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Процедура BG05SFOP001-2-009 „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики на законодателството”, в рамките на Проект „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Плевенски Обществен Фонд ЧИТАЛИЩА” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Оперативна програма „Добро управление”.

НАЙ-НОВИ: