3 Съвети как да изгоним плъховете

21.08.2020 11:16

Определено най-неканените гости в дома са плъховете. Те са по-коварни от всички останали вредители – мравки, дървеници и хлебарки. Защо? Доказано е, че плъховете са едни от най-издръжливите животни, на всякакви условия. Независимо дали става въпрос за температурни изменения или други – могат да оцелеят след падане от над 15м височина, скачат на метър-метър и половина и могат да се измъкнат от всякакви капани и умеят да плуват срещу силно течение. Страшничко, нали?

Плъховете са такъв тип вредители, които живеят в близост до човека, с цел да намерят подслон и храна. Това са или самите стайни помещения, бараки или тавани. Ако видите плъх в жилището си, трябва да установите дали е само един или са повече, понякога дори говорим за инвазия в жилищни сгради. Зъбите им са изключително здрави и остри, понякога самите те гризат бетонни стени, само за да ги подострят още повече. Могат да изгризат дупки в пода, шкафовете и да направят големи щети в жилището. Най-важното при борба с плъхове е да имате предвид, че те разнасят много зарази и в определен и случаи могат да причинят дори човешка смърт. Запушете всички дупки, през които могат да минат – в пода или шкафовете. Следете за висока хигиена – да не се задържа боклук, особено хранителен и храната да бъде на недостъпни места – хладилник или високи рафтове.

Как да се отървете от плъховете?
Капан

Първият начин е да поставите капан. Изпитано средство през годините, но не винаги ефикасно, ако говорим за инвазия.

ДДД фирма

Екип от специалисти подхожда индивидуално към проблема – изучават пространството и какви са вероятностите вредителят да не е само един. В повечето случаи се слагат т.нар. дератизационни кутии, в които има специален препарат, силно отровен за плъховете. Те имат възможност да го погълнат, но в същото време кутиите са така устроени, че да предпазят от случайно пипане на деца, други хора или други животни. Обикновено, поемайки този препарат, плъхът умира до няколко дни.

Амоняк, черен пипер и ментово масло

Това са така наречените „бабини” съвети. Народът е установил, че миризмата на гореизброените силно дразни плъховете и ги държи далеч. Ако напоите тампони с амоняк и ги поставите по различни ъгли, то със сигурност ще отблъснете вредителите, но това може да окаже влияние и на вашето здраве. Установено е, че същия ефект има и ментовата миризма и тази на черен пипер.
Не забравяйте, че ако дълго време не можете да се справите сами, е редно да се консултирате с фирма. Те гарантират качество и предлагат повторни услуги в случай на нужда. Когато се справите с плъховете, може да си вземете котка за домашен любимец, която превантивно ги държи далеч от вас.

НАЙ-НОВИ: