ОБУЧЕНИЕ „ТОПОГРАФИЯ НА ВЛАСТТА”

15.08.2020 17:44

Проведеното обучение „Топография на властта” събра неформални лидери от трите общности, на чиято територия се изпълнява проектът „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения. Обучението включи теми, които надградиха знанията на участниците от трите общини: Долна Митрополия, Левски и Белене, по отношение на структурите на местната власт и техните функции. Особено важно беше да се осъзнае от тях правомощията на местата изпълнителна и законодателна власт. Беше разгледано законодателството, гарантиращо достъп до информация и за пряко участие на гражданите в управлението. Беше поставен акцент върху местните нормативни актове и правилници, които са важна част от правилата и условията за успешно бъдещо сътрудничество между гражданите и управляващите.


Втората част на обучението беше насочено към надграждане на знанията и практическите умения за ефективна комуникация и водене на преговори. Чрез интерактивни методи и реални казуси от гражданската практика, участниците придобиха самочувствие и мотивация за предстоящите им задачи за изпълнение на проектните дейности.
Неформалното обучение по граждански теми е важен мост, по който гражданската активност може да премине и да изгражда сътрудничества и партньорства с местните власти. Компетентността, отговорността и решимостта да бъдеш активен гражданин изисква специфични знания и умения, висок морал и благоприятна общностна среда, която да създаде условия за това, гражданският глас да бъде чут.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Процедура BG05SFOP001-2-009 „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики на законодателството”, в рамките на Проект „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Плевенски Обществен Фонд ЧИТАЛИЩА” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Оперативна програма „Добро управление”.

НАЙ-НОВИ: